Războiul din Ucraina creează „incertitudine economică” și în R. Moldova: Misiunea FMI vine la Chișinău. Ce spune prim-ministra Gavrilița despre creșterea prețurilor și despre lichiditățile din bănci
Ucraina a interzis exportul mai multor produse alimentare, inclusiv de carne, zahăr, hrișcă etc., iar prim-ministra Natalia Gavrilița susține că acest lucru va afecta piața internațională și, implicit, pe cea a R. Moldova.
„Aceste acțiuni militare, războiul din Ucraina va afecta piețele internaționale la anumite produse. De exemplu, Ucraina este un exportator global important de cereale. Evident că reorientarea economiei va veni cu anumite costuri tranzacționale. În același timp, vreau să reamintesc despre faptul că, în ultimii ani, economia R. Moldova s-a reorientat foarte mult spre comerțul cu UE. Comerțul R. Moldova cu Rusia și Ucraina, țările care se află în război, reprezintă aproximativ 15%. Această reorientare din ultimii ani ne va ajuta să avem o anumită reziliență economică”, a punctat astăzi prim-ministra Natalia Gavrilița, într-o conferință de presă.
Șefa Guvernului admite că inflația va crește, iar acum „suntem într-o situație de incertitudine economică”, ce este cauzată de războiul declanșat de Rusia în Ucraina.
„Săptămâna aceasta, vom avea discuții cu misiunea FMI care va veni la Chișinău. Inclusiv vom discuta despre impactul acestui război asupra inflației globale, care influențează și inflația în R. Moldova. Noi am întreprins deja anumite acțiuni pentru a asigura stabilitatea prețurilor pentru produsele importante din punct de vedere social”, a spus Gavrilița, amintind despre deciziile de a limita prețurile la anumite produse alimentare.
De asemenea, Natalia Gavrilița a confirmat că vor crește prețurile la gazele naturale și la combustibili, având în vedere ce se întâmplă pe piața internațională, iar Guvernul lucrează acum la un mecanism de ajutorare a agricultorilor sau transportatorilor afectați de aceste scumpiri.
Întrebată despre anumite temeri ale populației care merge la bancă să-și scoată banii, șefa Guvernului a spus că deocamdată nu sunt motive de îngrijoare că nu ar ajunge lichidități.
„Urmărim cu atenție să ne asigurăm că există suficiente lichidități în bănci pentru ca să poată fi satisfăcute cererile de retragere conform regulilor care există. Deocamdată, nu avem motive de îngrijorare. Sunt întreprinși toți pașii pentru ca să fie asigurate băncile cu lichidități. Mai mult ca atât, am luat o decizie la Comisia pentru Situații Excepționale pentru a permite refugiaților ucraineni să depoziteze în băncile noastre banii cu care au venit. Suma-limită a depunerilor în băncile moldovenești este de 10 000 de euro, dar analizăm posibilitatea ca să fie crescut acest plafon”, a încheiat prim-ministra Natalia Gavrilița.
Amăgit de Putin, separatistul Krasnoselski mulțumește Uniunii Europene pentru că a scos Transnistria din beznă. Cetățenii din stânga Nistrului au ieșit în stradă să sărbătorească
Detalii în cazul femeii moarte într-un salon de frumusețe din Chișinău: Anesteologul a fost demis anterior dintr-un spital public pentru ilegalități. Anchetă MS și ANSP
CSE a decis cum va fi cheltuit grantul UE: ,,Energocom" va cumpăra gaze în sumă de 20 de milioane de euro și va livra câte 3 milioane de metri cubi zilnic în stânga Nistrului, până pe 10 februarie