03:35:15 21.01.2025
Stiri

Războiul din Orientul Mijlociu aruncă lumea în criză: Dezastrul de 1 000 de miliarde de dolari

Actualitate 16.10.2023 08:00 Vizualizări745 Autor: Ziarul National
Războiul din Orientul Mijlociu aruncă lumea în criză: Dezastrul de 1 000 de miliarde de dolari

Atacul Hamas și răspunsul Israelului din Fâșia Gaza au dus la moartea a mii de oameni, putând progresa într-o gravă criză umanitară în rândul a peste 1 milion de persoane. Dar un război mai larg în Orientul Mijlociu ar putea arunca economia mondială în recesiune, susțin analiștii.

La fel ca războaiele din trecut din Orientul Mijlociu, conflictul dintre Israel și Hamas care a izbucnit săptămâna trecută are potențialul de a perturba economia mondială – și chiar de a o trimite în recesiune, dacă sunt atrase mai multe țări. Există, conform experților trei scenarii posibile în desfășurarea evenimentelor, potrivit Bloomberg.

Acest risc este real, deoarece armata israeliană se pregătește să invadeze Gaza ca răspuns la un atac al grupării militante. Numărul morților din atacul Hamas și atacurile aeriene israeliene în curs asupra Gaza este deja de mii. Există îngrijorarea că milițiile din Liban și Siria care sprijină Hamas se vor alătura luptei.

O escaladare mai accentuată ar putea aduce Israelul în conflict direct cu Iranul, un furnizor de arme și bani pentru Hamas, pe care SUA și Uniunea Europeană l-au desemnat grup terorist. În acest scenariu, Bloomberg Economics estimează că prețurile petrolului ar putea crește la 150 de dolari pe baril, iar creșterea globală ar putea scădea la 1,7% - o recesiune care reduce cu aproximativ 1 trilion de dolari producția mondială.

Desigur, efecte secundare ca acestea nu sunt de primă importanță după tragedia umană de săptămâna trecută. Conflictul din Orientul Mijlociu poate trimite ”cutremure” economice în întreaga lume, deoarece regiunea este un furnizor crucial de energie și o cale de trecere cheie pentru transport maritim. Războiul arabo-israelian din 1973, care a dus la un embargo petrolier și ani de stagflație în economiile industriale, este cel mai clar exemplu.

Toate aceste efecte potențiale depind de modul în care se dezvoltă războiul în următoarele săptămâni sau luni. Bloomberg Economics a examinat impactul probabil asupra creșterii globale și a inflației în trei scenarii.

Scenariul 1: Conflict limitat la Gaza

În 2014, răpirea și uciderea a trei israelieni de către Hamas a fost declanșarea unei invazii terestre a Gaza, care a provocat moartea a peste 2.000 de oameni. Numărul morților de săptămâna trecută este deja mai mare. Totuși, o posibilă traiectorie pentru conflictul actual ar fi, în esență, o reluare a acelei povești tragice – combinată cu aplicarea mai strictă a sancțiunilor SUA asupra petrolului Iranului.

Teheranul și-a crescut producția de petrol cu până la 700.000 de barili pe zi în acest an, deoarece schimburile de prizonieri și dezghețarea activelor au semnalat un dezgheț în relațiile cu SUA. Dacă acești barili dispar sub presiunea SUA, Bloomberg Economics estimează o creștere de 3 până la 4 dolari a prețului petrolului. Impactul asupra economiei globale în acest scenariu ar fi minim, mai ales dacă Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite vor compensa barilii iranieni pierduți folosind capacitatea lor disponibilă.

Scenariul 2: Războiul proxy

Hezbollah – un partid politic susținut de Iran și o miliție care este un jucător puternic în Liban – a făcut deja schimburi de focuri cu forțele israeliene la graniță și a declarat că a lovit un post al armatei israeliene cu rachete ghidate. Dacă conflictul se extinde în Liban și Siria, unde Iranul sprijină și grupurile armate, s-ar transforma efectiv într-un război proxy între Iran și Israel - iar costul economic ar crește.

Escaladarea acestor linii ar crește probabilitatea unui conflict direct între Israel și Iran, care ar duce probabil la creșterea prețurilor petrolului. În scurtul, dar sângerosul război Israel-Hezbollah din 2006, țițeiul a crescut cu 5 dolari pe baril. Pe lângă șocul din scenariul de război limitat, o mișcare echivalentă astăzi ar duce prețul în creștere cu 10% la aproximativ 94 de dolari.

Impactul economic global în acest scenariu vine din două șocuri: o creștere cu 10% a prețului petrolului și o mișcare de reducere a riscurilor pe piețele financiare. Ele adaugă o reducere de 0,3 puncte procentuale a creșterii globale anul viitor - aproximativ 300 de miliarde de dolari din producție pierdută - care ar încetini ritmul la 2,4%.

Scenariul 3: Războiul Iran – Israel

Conflictul direct dintre Iran și Israel este un scenariu cu probabilitate redusă, dar periculos. Ar putea fi declanșatorul unei recesiuni globale. Creșterea prețurilor petrolului și scăderea activelor de risc ar da o lovitură substanțială creșterii economice și ar duce inflația cu un pas mai sus.

„Nimeni din regiune, nici măcar Iranul, nu vrea să vadă conflictul Hamas-Israel escaladând într-un război regional total”, spune Hasan Alhasan, cercetător la Institutul Internațional de Studii Strategice. Într-o confruntare Israel-Iran, ”Teheranul ar căuta probabil să-și activeze întreaga rețea de proxy și parteneri din Siria, Irak, Yemen și Bahrain”, a spus Alhasan. ”Ar avea o listă lungă de ținte occidentale dure și blânde din regiune din care să aleagă”.

În acest scenariu, tensiunile crescute dintre superputeri s-ar adăuga amestecului SUA, care este un aliat apropiat al Israelului, în timp ce China și Rusia și-ar aprofunda legăturile cu Iranul.

Cu un punct de pornire mult mai ridicat astăzi, un vârf de această magnitudine ar putea duce petrolul la 150 de dolari pe baril. Capacitatea de producție neutilizată din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite ar putea să nu salveze situația dacă Iranul decide să închidă strâmtoarea Hormuz, prin care trece o cincime din livrările zilnice de petrol din lume.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md