Războiul din Israel complică lupta din Ucraina pentru Putin și Zelenski: Legături neștiute din spatele ușilor închise
Timp de peste un an și jumătate, războiul din Ucraina a dominat atenția mondială datorită scenelor sângeroase de după invazia Rusiei. Dar atacurile șocante de sâmbătă din Israel, conduse de grupul palestinian Hamas, și un război iminent în Fâșia Gaza, ca răzbunare, par să complice lucrurile pentru Putin și Zelenski pe câmpul de luptă din Ucraina.
Pentru Ucraina, există un risc real ca un conflict din Orientul Mijlociu să distragă atenția Occidentului - și, prin aceasta, sprijinul militar și economic necesar pentru a-și continua lupta împotriva Rusiei. Și, în timp ce Rusia ar putea saluta această diversiune, un conflict mai larg în Orientul Mijlociu ar putea duce la ruperea relațiilor deja înghețate cu Israelul, un fost partener economic și un potențial furnizor militar de înaltă tehnologie pentru Ucraina, se arată într-o analiză din The Washington Post.
Deja, Rusia și Ucraina își aleg de partea cui sunt în conflictul dintre Israel și Hamas. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost unul dintre primii lideri mondiali care l-a contactat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu după atacul de sâmbătă.
În declarații publice, el l-a comparat direct pe președintele rus Vladimir Putin cu Hamas. „Teroriștii nu se vor schimba. Trebuie doar să piardă – și asta înseamnă că trebuie să câștigăm”, a spus Zelenski miercuri în timpul unei vizite surpriză la sediul NATO de la Bruxelles.
Între timp, Putin a rămas tăcut în legătură cu atacul până marți și, chiar și atunci, a descris situația în primul rând drept un eșec al Washingtonului. „Cred că mulți vor fi de acord cu mine că acesta este un exemplu clar al eșecului politicii SUA în Orientul Mijlociu”, a spus Putin la o întâlnire de la Kremlin cu premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani, adăugând că nu a luat niciodată în considerare „interesele fundamentale ale poporului palestinian”.
Putin, care a avut o relație strânsă cu Netanyahu, nu l-a contactat pe liderul israelian pentru a-și oferi condoleanțe după ce Hamas a ucis peste 1.200 de israelieni. Războiul din Ucraina a apropiat Rusia de Iran, cel mai puternic rival regional al Israelului și un susținător cheie al Hamas, potrivit informațiilor occidentale.
La Washington, există speranțe că legarea ajutorului SUA de Israel și a ajutorului Ucrainei ar putea depăși opoziția republicană persistentă față de aceasta din urmă. Oficialii americani au spus că nu există nicio contradicție între furnizarea de sprijin militar atât Ucrainei, cât și Israelului. „Le putem face pe amândouă și le vom face pe amândouă”, a declarat secretarul Apărării, Lloyd Austin reporterilor de la Bruxelles.
Dar și pentru Moscova, Gaza complică lucrurile. Ani de zile, Putin și Netanyahu au fost apropiați, prim-ministrul israelian și-a prezentat prietenia cu liderul rus în panouri electorale gigantice din 2019. Israelul are o populație mare de evrei ruși relocați, unii au legături semnificative cu Kremlinul - inclusiv interlocutori influenți precum oligarhul Roman Abramovici.
Poate din cauza acestei relații, Israelul adoptase o poziție neutră cu precauție față de războiul din Ucraina. În mare parte, acest lucru a fost de folos Rusiei, guvernul lui Netanyahu fiind ferm în refuzul său de a furniza arme Ucrainei sau de a se alătura sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei. Poziția a înfuriat atât Washingtonul, cât și Kievul, Zelenski sugerând anul trecut că „relația personală” dintre Netanyahu și Putin dăuna Ucrainei.
Dar războiul din Ucraina a făcut ca Rusia să devină dependentă de cel mai serios rival al Israelului din Orientul Mijlociu. Vehiculele aeriene iraniene fără pilot (dronele) au devenit vitale pentru eforturile de război ale Moscovei datorită eficacității și costurilor relativ mici. Oficialii americani au spus că Teheranul căuta „miliarde” de dolari de bunuri militare rusești în schimbul sprijinului său, care include permiterea Moscovei să creeze propriile versiuni de drone de atac iraniene cu autodetonare.
Au complicat și mai mult lucrurile acuzațiile de antisemitism aduse înalților oficiali ruși pentru remarcile lor despre Zelenski, care are origini evreiești. Luna trecută, Putin însuși a spus că „maeștrii occidentali” au „pus o persoană în fruntea Ucrainei moderne, un etnic evreu, cu rădăcini evreiești” pentru a ajuta la glorificarea „nazismului”.
Relațiile Rusiei cu Israelul sunt un concept relativ recent. În timpul Războiului Rece, Moscova a înarmat statele arabe care au antagonizat Israelul, ceea ce a determinat Uniunea Sovietică să rupă relațiile diplomatice cu Tel Aviv-ul după războiul arabo-israelian din 1967.
În plus, acum după începerea conflictului dintre Israel și Hamas, Putin a inflamat relația cu Israelul printr-o declarație a sa, în care a afirmat că „Israelul a luat niște „pământuri cu adevărat palestiniene” în principal prin „folosirea forței militare”, conform Anadolu.
Ucraina ar putea foarte bine să spere că vor putea fi rupte complet din nou. Axios a anunțat miercuri că Zelenski a cerut oficial o vizită în Israel, o potențială demonstrație de solidaritate care ar putea consolida o relație mai strânsă.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania