Războiul declanșat de Putin în Ucraina a izolat sistemul bancar din R. Moldova de cel rusesc și belarus: Nu pot fi efectuate transferuri
Sancțiunile occidentale impuse sistemului financiar din Rusia și Belarus, după declanșarea războiului sângeros în Ucraina, implică și băncile din R. Moldova.
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a declarat că, în momentul declanșării războiului din Ucraina și impunerii sancțiunilor occidentale, băncile din R. Moldova aveau „expunere minimă” față de băncile rusești și belaruse, ceea ce înseamnă că pe conturile corespondente erau sume mici de bani.
„Un impact direct asupra băncilor moldovenești va fi neglijabil. Există anumite impedimente acum la efectuatea tranzacțiilor cu Rusia și Belarus. Tehnic vorbind, o bancă din R. Moldova nu poate să transfere bani în Federația Rusă sau Belarus fără ca să evite sancțiunile occidentale”, a explicat șeful băncii centrale într-un interviu oferit presei.
Aceeași sursă a adăugat că războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina, fapt care a determinat Occidentul să impună sancțiuni Moscovei, a afectat transferurile pe care le efectuau cetățenii R. Moldova aflați în Rusia și care constituiau 10 - 15% din totalul remiterilor de peste hotare.
„După ce au fost impuse sancțiunile, aceste transferuri practic s-au stopat”, a punctat Octavian Armașu.
CSP, nemulțumit de felul în care politicul atacă Procuratura Anticorupție: „Expunerile publice ale demnitarilor față de activitatea procurorilor trebuie să fie echilibrate, responsabile și fundamentate pe o analiză obiectivă”
Alte cinci persoane care adunau „soldați” pentru „armata” Moscovei cu scopul de a deturna rezultatele alegerilor din R. Moldova riscă până la cinci ani de închisoare: Și-au șters pe degeaba aplicația băncii ruse când au văzut știrile la televizor
Procurorul general îi solicită Curții Constituționale să-i spună dacă poate numi sau nu în funcție procurorul-șef din Găgăuzia