„Războiul creierelor”. Cum pregătește China noi arme pentru „topirea minții“ pentru a „paraliza” inamicii
China se pregătește pentru un război total, pregătind un arsenal îngrijorător de arme care „topesc mințile“, au avertizat experții.
Aceștia se tem că regimul lui Xi Jinping ar putea folosi aceste arme înfricoșătoare pentru a ținti forțele Taiwanului în cazul unei invazii, scrie The Sun.
Experții bănuiesc că forțele lui Xi lucrează la arme cognitive și biologice - concepute pentru a scădea vigilența inamicilor și să le afecteze procesul decizional.
John Lee, membru senior al Institutului Hudson și fost consilier de securitate națională în guvernul australian, a declarat că noile arme sunt concepute pentru a „învinge mintea inamicului”.
Deoarece „secretul și transparența” reprezintă o parte importantă a politicii chineze, este dificil de judecat unde anume se află regimul în dezvoltarea acestor arme, a spus el.
Totuși Lee a adăugat că există dovezi care sugerează că Armata Populară Chineză de Eliberare (PLA) le produce. Unitatea 94969 și Unitatea 96812 - două grupuri militare - lucrează la asemenea arme.
Mai mult, profesorul Anthony Glees, expert în securitate, a declarat pentru The Sun că amenințarea unei astfel de tehnologii formidabile ar trebui „luată foarte în serios”.
El a spus că „microundele pot fi folosite ca armă pentru a provoca ceață cognitivă, amețeli, pierderea echilibrului, anxietate și greață.
„Acestea ar putea viza o singură țintă specifică, cum ar fi, de exemplu, cartierul general militar al Taiwanului.”
Grupul de cercetare The CCP Biothreats Initiative a împărtășit pentru prima dată evoluția alarmantă a războiului cognitiv al Chinei, anul trecut.
Aceștia au sugerat că China se află în „avangarda” „tehnologiilor avansate”, inclusiv „inteligența artificială, interfețele creier-computer și noile arme biologice”.
Și că regimul - care reprezintă de mult timp o amenințare pentru statele mai mici, precum Taiwanul - caută să le folosească pentru „strategii militare”.
Unele dintre tehnologii ar putea chiar să vizeze cu precizie anumiți soldați sau lideri din grupurile inamice.
John a declarat pentru The Sun: „Există unele dovezi că diferitele entități chinezești experimentează și dezvoltă acest tip de arme. Sunt arme care, în esență, degradează capacitatea naturală a minților sau a proceselor cognitive ale anumitor ținte”, a declarat John pentru The Sun.
El a precizat că PLA este interesată în dezvoltarea tehnologiei pentru a „învinge mintea inamicului sau pentru a subjuga mintea inamicului înainte ca conflictul sau dezacordul real să aibă loc”.
John susține că Beijingul nu își va pune niciun fel de limite în timpul dezvoltării acestui tip de arme.
Arme pentru războiul creierului
INTERFAȚA CREIER-COMPUTER
Interfața creier-computer este un sistem care face legătura între activitatea creierului și un dispozitiv extern, cum ar fi un computer. Semnalele cerebrale pot fi analizate și transformate în comenzi - determinând persoana să efectueze o anumită acțiune.
MEDICAMENTE GENETICE
Produse farmaceutice concepute pentru a modifica structura genetică și fiziologică a adversarilor, care pot viza apoi trăsăturile cognitive, emoționale și comportamentale.
UNDE RADIO SOFT-KILL
Acestea utilizează energia electromagnetică pentru atacuri neletale, de exemplu pentru a induce somnolență sau pentru a provoca tulburări cognitive.
OCHELARI ANTISOMN
Aceștia pot întări rezistența propriilor trupe - prin creșterea vigilenței și a stării de veghe.
INTELIGENŢA ARTIFICIALĂ
China lucrează de mult timp la utilizarea AI în scopuri militare. Experții au avertizat cu privire la utilizarea de către statul chinez a AI pentru a influența alegerile și a-și viza inamicii . Ei chiar au promis că vor deveni liderul mondial în Inteligență Artificială până în 2030.
ARME BIOLOGICE
În timpul Războiului Rece, China a folosit războiul biologic prin transformarea în arme a unor boli precum ciuma sau holera. De mult timp au fost exprimate îngrijorări cu privire la faptul că această țară continuă să facă acest lucru și în prezent.
R. Moldova a urcat 10 poziții în clasamentul mondial al puterii militare: Ce țări sunt cele mai puternice din lume
Oameni mai puțini în R. Moldova decât acum zece ani! Rezultatele finale ale Recensământului populației și locuințelor 2024, făcute publice până la finele anului 2025: „Sunt proceduri care durează”
Optsprezece instituții de învățământ, inclusiv 10 din Zona de Securitate, afectate de criza energetică din Transnistria: Opt școli funcționează în regim online. Soluțiile MEC