Război în Ucraina. Kievul și Kremlinul au început negocieri: care este principalul subiect de discuție și cine mediază înțelegerea
Ucraina şi Rusia sunt în discuţii preliminare pentru oprirea loviturilor reciproce asupra infrastructurii energetice, scrie Financial Times (FT), citând persoane familiarizate cu această chestiune.
Potrivit surselor FT, între care se numără oficiali ucraineni de rang înalt, Kievul încearcă să reia negocierile mediate de Qatar, care au fost aproape de un acord în luna august, dar care au fost întrerupte după invazia ucraineană din regiunea rusă Kursk, notează News.ro.
„Există discuţii într-un stadiu foarte incipient cu privire la posibila reluare a unui subiect”, a declarat un diplomat informat cu privire la negocieri. „Există acum discuţii cu privire la instalaţiile energetice”, a precizat el.
Un acord ar marca cea mai semnificativă dezescaladare a războiului de când liderul rus Vladimir Putin a ordonat invazia la scară largă a Ucrainei la începutul anului 2022, notează Financial Times.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luna aceasta că un acord pentru protejarea instalaţiilor energetice ar putea semnala disponibilitatea Rusiei de a se angaja în negocieri de pace mai ample.
Moscova şi Kievul au redus deja frecvenţa atacurilor asupra infrastructurii energetice a celeilalte părţi în ultimele săptămâni, ca parte a unei înţelegeri la care au ajuns agenţiile lor de informaţii, potrivit unui oficial ucrainean de rang înalt.
Odată cu apropierea iernii, Ucraina se confruntă cu provocări grave din cauza atacurilor masive cu rachete ruseşti care au decimat aproape jumătate din capacitatea sa de generare a energiei. Ţara se bazează în prezent în mare măsură pe instalaţiile sale nucleare şi pe importurile de energie de la partenerii europeni.
Potrivit FT, atât Kievul, cât şi Moscova au acceptat anterior că oprirea atacurilor asupra reţelei energetice ucrainene şi a capacităţii de rafinare a petrolului din Rusia este în interesul lor reciproc.
Însă este puţin probabil ca Putin să cadă la o înţelegere până când forţele ruse nu vor scoate trupele ucrainene din regiunea Kursk, unde acestea controlează încă aproximativ 600 km² de teritoriu, potrivit unui fost oficial de rang înalt al Kremlinului informat cu privire la aceste discuţii.
„Atât timp cât (ucrainenii) calcă pământul în Kursk, Putin va lovi infrastructura energetică a lui Zelenski”, a declarat persoana respectivă. Cu toate acestea, Ucraina intenţionează să continue să lovească ţinte, inclusiv rafinării de petrol, tocmai pentru a presa Rusia să participe la discuţii, potrivit oficialului ucrainean de rang înalt.
Dincolo de capacităţile de atac cu rază lungă de acţiune ale Kievului, care i-au permis să lovească ţinte energetice şi facilităţi militare din interiorul Rusiei, „nu avem multe pârghii pentru a-i (forţa pe ruşi) să negocieze”, spun ucrainenii.
Invazia din Kursk a determinat Moscova să se retragă dintr-o rundă anterioară de negocieri, în august, chiar în momentul în care oficialii începuseră să planifice o întâlnire în persoană la Doha.
Qatarul a început să medieze aceste negocieri în iunie, după ce Zelenski a organizat summitul de pace din Elveţia - la care Rusia nu a fost invitată. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a refuzat să comenteze informaţiile FT. Biroul lui Zelenski nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii.
Alte încercări de a negocia un acord au eşuat şi în trecut.
DOVEZI // În spatele grupării Șor se află serviciile secrete ruse: Licența primită de „Evrazia” de la FSB, casa în care locuiește oligarhul fugar și vecinii condamnatului
DECLARAȚIE // Blocul „Împreună” le solicită cetățenilor să iasă masiv la urne pe 3 noiembrie: „Votați împotriva cumpărării voturilor, crimei organizate, ÎMPOTRIVA lui Ilan Șor, Igor Dodon, Veaceslav Platon și a candidatului lor, Alexandru Stoianoglo”
Ambasador: „Un popor care se respectă nu va fi niciodată îngenuncheat de hoți, de politicieni certați cu legea. Ei vor să ne fure libertatea noastră, cumpărând voturi, noi o vom apăra, votând liber. Nu va lăsați amăgiți de cai troieni”