19:38:05 19.01.2025
Stiri

„Râuri de AUR” au început să CURGĂ la propriu printr-o pădure

Actualitate 23.02.2021 08:43 Vizualizări1532 Autor: Ziarul National
„Râuri de AUR” au început să CURGĂ la propriu printr-o pădure

Pădurea amazoniană strălucește în nuanțe aurii în imagini impresionante surprinse de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

Deși acea strălucire este, de fapt, doar lumina solară se reflectă în sute de puțuri cu apă noroioasă, există o multitudine de aur pe aceste meleaguri. Fiecare groapă aurie este un puț de prospectare a aurului, potrivit NASA, cel mai probabil săpat de mineri independenți care caută să dezgroape unele dintre comorile antice ale pădurii amazoniene.

„Fiecare puț este înconjurat de zone defrișate plin cu teren noroios. Acestea urmează cursul râurilor antice care au depozitat sedimente, inclusiv aur”, a explicat Justin Wilkinson, de la Universitatea de Stat din Texas.

Statul Madre de Dios din Peru, arătat în imaginile de mai sus, găzduiește una dintre cele mai mari industrii de minerit independent de aur de pe Pământ. Aproximativ 30.000 de mineri care lucrează în afara reglementărilor Guvernului prospectează în mod ilegal zona, defrișând pădurea amazoniană cu excavatoare și basculante astfel încât să dezgroape aurul din subteran.

Mineritul ilegal poate fi o adevărată binecuvântare pentru muncitorii săraci din Madre de Dios, însă practica este în detrimentul pădurii amazoniene, potrivit unui studiu din 2011 publicat în jurnalul PLOS One. Mineritul pentru aur este principala cauză de defrișare în regiune.

Aceste operațiuni nereglementate reprezintă un risc și pentru comunitățile locale. Minerii amestecă sedimentele cu mercur astfel încât să separe aurul de alte minerale. Drept rezultat, până la 55 de tone de mercur ajung în râuri sau atmosferă în fiecare an. Localnicii care consumă mult pește din aceste râuri poluate au o șansă de trei ori mai mare să fie dezvolte intoxicație cu mercur față de oamenii care nu consumă pește, potrivit Live Science.

Însă, văzute din spațiu, aceste realități dure se estompează. Prin ochii astronautului care a surprins aceste imagini la data de 14 decembrie 2020, lumea de jos pare doar un simplu „râur de aur”.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md