Experți, despre problema pretinselor DATORII de 709 milioane de dolari ale R. Moldova față de „Gazprom”: „Sunt gata să DEMONSTREZ cu PISTOLUL la tâmplă că nu suntem datori la ruși cu niciun cent, dimpotrivă”
Guvernul R. Moldova nu ar avea nicio tangență cu datoria de 709 milioane de dolari pretinsă de „Gazprom”, iar vicepremierul Andrei Spînu, principalul negociator în problema gazelor, trebuie să insiste la discuțiile cu rușii pe un audit extern la S.A. „Moldovagaz”, societate-fiică a „Gazprom”. Mai mult, dacă se va face regulă în evidența contabilă pentru ultimii 19 ani, atunci se va demonstra că „Gazprom” are datorii față de R. Moldova, a declarat fostul vicepreședinte al Curții de Conturi, expertul în energetică Tudor Șoitu.
„Eu vreau să aduc claritate în privința pretinsei datorii de peste 700 de milioane de dolari. Eu vă prezint contractul dintre părți, nu presupuneri. Aici e documentul în baza căruia este administrată S.A. „Moldovagaz”. Statutul juridic prevede că statele R. Moldova și Federația Rusă nu răspund pentru obligațiile societății pe acțiuni, la fel cum nici societatea pe acțiuni nu răspunde pentru statele și organelor lor. Mai simplu spus - „Moldovagaz” este responsabilă de aceste datorii. Guvernul nu are treabă cu aceste datorii nici într-un fel. În condițiile în care „Moldovagaz”, în calitate de societate-fiică a „Gazprom”, vine și demonstrează că instituțiile bugetare din R. Moldova sunt datoare cu un milion, două, nouă etc., iată în cazul acesta i se impută Guvernului datoria. Punct. Întrebări la capitolul acesta nu mai pot exista”, a declarat Șoitu luni-seară, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.
Expertul susține că e gata să demonstreze documentat că datorii ar avea partea rusă față de R. Moldova.
„Sunt gata ca astăzi, cu pistolul la tâmplă, să demonstrez că noi nu suntem datori la ruși cu niciun cent. Astfel, reprezentantul statului la negocieri, Andrei Spînu, atunci când pleacă la Moscova, trebuie să negocieze un singur lucru. El trebuie să spună că R. Moldova este gata, cu resurse din bugetul de stat, să achite datoria pretinsă după efectuarea unui audit la „Moldovagaz”. După ce e restabilită evidența contabilă pentru ultimii 19 ani, atunci va fi luată o decizie. În condițiile în care noi suntem datori, atunci plătim restanța de 709 milioane de dolari, dar în condițiile în care voi ne sunteți datori nouă cu un miliard, atunci fiți buni și plătiți. Anume o astfel de înțelegere trebuie să existe, nu alta”, a punctat Șoitu.
Și acționarul minoritar la „Moldovagaz”, fostul deputat comunist Alexandr Petkov, susține că R. Moldova nu are nicio datorie față de „Gazprom”, dar invers.
Totodată, Petkov a reiterat că situația a ajuns în acest punct din cauza reprezentantului Guvernului la Adunările Generale ale „Moldovagaz”, care votează cu ochii închiși tot ce solicită rușii.
„Eu insist că, pe parcursul a 20 de ani, reprezentantul statului la „Moldovagaz”, în fiecare an, atunci când erau aprobate aceste contracte criminale în opinia mea, vota în interesul „Gazprom” și în interesul autorităților din Transnistria. Ceea ce face „Gazprom” în R. Moldova e un exemplu cras al unui război hibrid. Războiul hibrid din Ucraina e nimic pe lângă războiul hibrid care se duce în R. Moldova la capitolul gaze. Moscova s-a folosit în proporție de 1 000% de prevederile legale ale R. Moldova, care nu le permit să semneze asemenea contracte. Astfel, puneau reprezentantul statului să voteze ca un țânc. În cazul acesta, reprezentantul statului trebuie tras la răspundere penală pentru ceea ce a făcut”, a precizat Petkov.
Fostul deputat comunist a mai adăugat că în discuțiile cu Moscova trebuie să se revină la statu-quo de la finele anului 2020. „Acum nimeni nu vorbește de formula care ne-a adus în situația aceasta de criză. Formula a fost modificată și semnată de Vadim Ceban pe 29 ianuarie 2021, cu acordul reprezentantului statului. După asta s-a făcut cu milioane. Decizia a fost luată la Moscova în decembrie 2020, iar după aceasta s-a organizat Adunarea Generală a acționarilor pe 29 ianuarie. Deci, decizia a fost luată cu data din urmă. L-a adunare s-a spus că trebuie de modificat formula, pentru că va fi în avantajul R. Moldova. Am stenograma acelei ședințe. Asta spunea juristul de la „Moldovagaz”. A votat și reprezentantul statului dintr-un guvern aflat în demisie. M-am ridicat și am spus că nu are împuterniciri și cum poate vota pentru miliarde. Uite așa se face din an în an”, a conchis Petkov.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”