Vicepremierul Bolea, despre REVENDICĂRILE înaintate de fermierii protestatari: „La MAIA nu a ajuns nicio solicitare din partea producătorilor de cereale pentru export”
Fermierii care protestează a șasea zi consecutivă, blocând inclusiv vama Leușeni, nu ar fi trimis Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) nicio solicitare privind alocarea unor compensații de 400 de milioane de lei, plăți directe per hectar de porumb și floarea-soarelui, pentru agricultorii micro, mici și mijlocii, care au fost afectați cel mai mult de crizele din ultimii doi ani.
„În primul rând, la MAIA nu a ajuns nicio solicitare din partea agricultorilor. Asta ca să fie foarte clar. Sunt în așteptare, ca să vedem despre ce e vorba. Noi am vorbit despre măsurile întreprinse, indiferent că este sau nu o acțiune de protest. Ele sunt întreprinse din respect pentru agricultori. Toți producătorii de cereale sunt într-o situație complicată, inclusiv cei care au avut o roadă foarte mare. Asta din cauza căderii prețurilor. Dar când vezi că la toți le este greu și ai resurse restrânse, atunci îi ajuți pe cei care sunt în prag de moarte. Astfel, acum ajutăm producătorii micro și mici, care sunt faliți. Noi nu am primit nicio adresare din partea lor (protestatarilor - n.r.). Vrem să vedem pentru ce solicită cele 400 de milioane. Eu nu pot să vorbesc, deoarece nu am primit nicio solicitare din partea lor. Suntem deschiși pentru dialog. Eu nu pot comenta solicitare privind alocarea a 400 de milioane, pentru că nu am văzut niciun demers”, a declarat astăzi vicepremierul Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, în cadrul unui briefing de presă.
Potrivit lui Bolea, Guvernul i-a ajutat pe cei care au avut de suferit cei mai mult de pe urma secetei.
„Astăzi vorbim despre agricultorii care protestează, dar de fapt e vorba de un lanț valoric. Vorbim în exclusivitate despre producătorii de cereale, cu destinația export. Mergem și mai departe. Vorbim despre producătorii de cereale cu destinația export din sudul R. Moldova. Fermierii din Criuleni sau Hâncești au avut 6 tone de grâu la hectar, iar cei din Cahul, Cantemir au avut 2,5 tone, cu aceleași cheltuieli. Ca să vorbim despre ajutorul și suportul Guvernului, el tot timpul trebuie să fie țintit și să țină cont de cei cărora le este cel mai greu.
Atunci când am constatat că, în toamna anului 2022, agricultorii din R. Moldova au cumpărat la cele mai înalte prețuri motorină și fertilizanți, iar prețurile la cereale s-au prăbușit din cauza războiului, Guvernul a decis să ofere 200 de milioane de lei, bani repartizați la 2 161 de agricultori micro și mici. Câte 1 240 de lei la hectar. Acești bani au avut menirea să reducă din decalajul dintre prețul de cost și prețul de vânzare”, a amintit Bolea.
Vicepremierul a vorbit și despre situația producătorilor de porumb, care ar fi neuniformă.
„Unii agricultori au scos 7 tone la hectar, iar unii fermieri din sud au avut pierderi de 100% în urma secetei. Noi am făcut vizite în Cahul și Căușeni unde ne-am întâlnit cu acești agricultori și am vorbit despre această problemă. Avem o diferență între agricultori cu zero kg la ha și altul cu 7 tone. Astfel, Guvernul a decis să ofere 50 de milioane de lei celor care au suferit din cauza secetei din 2023, în baza actelor”, a punctat Bolea.
Ministrul a subliniat că măsurile pe care le ia acum Guvernul sunt suficiente și reies din posibilitățile pe care le are Guvernul: „Coroborat cu bugetul pe care îl are R. Moldova, procentul acordat agricultorilor este unul foarte onorabil. Asta denotă respect pentru cei care fac agricultură”, a adăugat vicepremierul.
Potrivit ministrului, pe parcursul anilor 2020 - 223, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Guvernul a acordat agricultorilor din R. Moldova 5,9 miliarde de lei.
„Plus la asta, din Fondul de intervenție al Guvernului au fost acordate încă 313 milioane de lei agricultorilor care se aflau în diferite situații complicate. Riscurile din sectorul agricol sunt determinate de factorii climaterici sau bursieri. Pentru a putea face față acestor factori, trebuie să avem o abordare strategică, vizionară și complexă. Doar așa vom ajunge să avem o agricultură profitabilă”, a spus Vladimir Bolea.
Întrebat dacă va merge la Leușeni să discute cu fermierii care au blocat drumul către și dinspre România, Bolea a ezitat să ofere un răspuns clar. „O să mergem, o să discutăm cu siguranță. Când o să merg? O să anunț despre asta”, a conchis șeful MAIA.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2