Răsturnare de situație în privința RACHETEI de la Naslavcea. Aceasta a format un CRATER imens și ar fi ajuns pe teritoriul nostru fără să fi fost doborâtă: „Rușii folosesc spațiul nostru, pentru ca rachetele lor să nu fie date jos de ucraineni”
Racheta rusească căzută la Naslavcea, raionul Ocnița, pe 31 octombrie curent, a format un crater cu un diametru de opt metri și o adâncime de cel puțin doi metri. Anchetatorii investighează și versiunea potrivit căreia racheta rusească de tip „Kalibr”, lansată de pe o navă militară din Marea Neagră, ar fi căzut pe teritoriul R. Moldova fără să fi fost doborâtă de forțele antiaeriene ucrainene, a anunțat astăzi președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.
„Eu am primit informații și de la alte instituții despre acest caz. Ele urmează să fie făcute publice în viitorul apropiat. Noi am solicitat astăzi să vedem acțiunile întreprinse de Ministerul Apărării. Din informația prezentată, în rezultatul căderii rachetei s-a format un crater cu un diametru de opt metri și o adâncime de doi metri. Alte materiale explozibile nu au fost găsite”, a precizat Carp, după audierea responsabililor din cadrul Ministerului Apărării.
Deși anterior autoritățile spuneau că racheta rusească ar fi căzut în urma intervenției forțelor antiaeriene ucrainene, Carp afirmă că, deocamdată, nu s-a putut stabili cauza prăbușirii. Mai mult, anchetatorii nu exclud că racheta rusească ar fi putut cădea înainte să-și atingă ținta, fără să fi fost doborâtă de ucraineni.
„Prima variantă e ca ar fi fost dată jos de sistemul antiaerian al Ucrainei… Dar e mai puțin probabil să poți demonstra acest lucru. Se ia în calcul faptul că această rachetă ar fi căzut așa, fără să-și atingă ținta. Acestea sunt informații prezentate, în prealabil, de Ministerul Apărăii. Dosarul se află la Procuratură. Informații suplimentare sunt deținute și de Serviciul de Informații și Securitate. În baza rămășiților pieselor depistate, se poate stabili exact despre ce tip de rachetă e vorba. Ministerul Apărării spune că ar fi o rachetă de tip „Kalibr”, care putea fi lansată de pe o navă maritimă. Alte detalii decât că e o rachetă de tip „Kalibr” nu există”, a adăugat Lilian Carp.
Sursa citată a dat asigurări că, după efectuarea unei anchete riguroase de către Procuratură, dar și în urma informațiilor furnizate de partea ucraineană, se va ști exact ce s-a întâmplat pe 31 octombrie curent: „Noi nu avem capacitate ca să putem urmări de unde a fost lansată, în ce perioadă au fost lansată, care a fost traseul de zbor al acestei rachete. Aceste detalii pot fi oferite de partea ucraineană”.
CITIȚI și VIDEO // Momentul în care o RECHETĂ RUSEASCĂ cade lângă o fermă din localitatea Naslavcea
Tododată, Carp a subliniat că Rusia nu a oferit nicio explicație privind violarea spațiului nostru aerian de către rachetele rusești.
„Noi am solicitat răspunsuri din partea Federației Ruse referitor la acest caz, dar și despre survolarea teritoriului R. Moldova de către rachetele rusești… Nu am primit răspuns la solicitările făcute. De ce nu am primit răspuns? Suntem într-o situație geopolitică foarte complicată, iar Federația Rusă a început războiul în Ucraina fără a da explicații. Suntem și noi în aceeași situație. Despre primul caz din 10 octombrie noi am avut informații despre traseul de zbor, cum au survolat teritoriul R. Moldova, cum au fost folosit spațiul nostru aerian. S-a folosit spațiul nostru aerian, pentru ca rachetele să nu fi date jos de sistemul antiaerian ucrainean. Da, sunt și asemenea informații. Asemenea incidente sunt posibile oricând, nimic nu este exclus atât timp cât este în desfășurare agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Odată cu începerea războiului din Ucraina, noi suntem supuși unor riscuri și ele nu s-au schimbat. Suntem într-o zonă complicată”, a conchis Carp.
Amintim că, în dimineața zilei de 31 octombrie, în jurul orei 8:44, resturile unei rachete, care ar fi fost doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean, au căzut pe teritoriul R. Moldova, lângă localitatea Naslavcea. Incidentul nu s-a soldat cu victime, dar ferestrele mai multor locuințe din Naslavcea au fost sparte. Autoritățile ucrainene au reclamat în acea zi un atac cu drone asupra barajului Dnestrovsc1, de pe teritoriul Ucrainei, care este la o distanță de 10 km de barajul Naslavcea.
Atacul rusesc nu a afectat barajul, dar au fost atacate componentele electrice aferente barajului ucrainean, vizate fiind transformatoarele electrice.
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor