RĂSTURNARE de situație în cazul lui Tarnovschi. Ar fi folosit o SUBSTANȚĂ INTERZISĂ foarte scumpă pe care nu o avea în posesie. CNO va solicita efectuarea probei B
Federația Internațională de Canoe (FIC) a prezentat actul oficial, datat cu 19 august, prin care lui Serghei Tarnovschi, medaliat cu bronz la proba sprint de 1 000 de metri, nu i se permite să ia startul, alături de fratele său, la proba de C-2 1 000 de metri. Cei de la FIC susțin că în urina lui Serghei a fost depistată substanța GHRP-2, Growth Hormone Relising Peptide – 2, care figurează în lista preparatelor interzise. La rândul lor, oficialii CNO susțin că preparatul respectiv este foarte costisitor și necesită condiții speciale și sofisticate, iar Serghei Tarnovschi nu avea cum să-l folosească.
Potrivit Comitetului Național Olimpic (CNO), FIC a emis decizia de a suspenda temporar sportivul Serghei Tarnovschi de la competiții în baza raportului de laborator emis pe data de 4 august 2016, care prezintă rezultatele analizei preluate pe data 8 iulie 2016. Raportul indică prezența în urina sportivului a substanței GHRP-2. Acest preparat face parte din lista substanțelor de tehnologie înaltă, care necesită un regim specific de păstrare și se utilizează în formă lichidă prin administrare nazală sau sublinguală, se arată într-un comunicat de presă al instituției conduse de Nicolae Juravschi.
„Așa cum nici CNO și nici Federația Națională nu au primit până la această oră rezultatul oficial cu indicarea concentrației substanței date în urina sportivului, o apreciere obiectivă și imparțială a acestui rezultat nu este posibilă. În asemenea situație, nu este exclusă o eventuală greșeală de laborator. Din cele expuse, reiese că în această decizie de suspendare provizorie a sportivului există un șir de neconformități și abateri procedurale, care ridică suspiciuni și o serie de întrebări”, se mai arată în comunicatul CNO.
Neclaritățile CNO
– întâi de toate, cum se face că sportivului i s-a permis intrarea în competiție la proba C-1 1000m, unde câștigă medalia de bronz, dacă din actele prezentate rezultă că FIC deținea rezultatele testului încă din data de 4 august 2016. Dacă FN și CNOS ar fi fost informați despre rezultatul testului pe data de 4 august, ar fi fost posibilă participarea dublului nostru la proba C-2 prin înscrierea în competiție a sportivului Nuța Oleg.
– este suspicios faptul că CNO și FN primesc notificarea oficială, de altfel incompletă, cu privire la suspendarea sportivului de la competiția ulterioară cu doar opt ore înainte de start, adică la ora 1.00 noaptea în urma unui șir de solicitări insistente din partea CNO, dar și a CIO de a clarifica situația.
– decizia face referință la o presupusă utilizare a unui preparat de ultimă generație, extrem de costisitor și care necesită condiții de păstrare speciale și sofisticate. Cel puțin din acest motiv, ne întrebăm cum putea sa ajungă acest preparat în probele prelevate de la sportiv?
„În urma unei anchete de serviciu, au fost intervievate toate persoanele cu atribuție la acest caz, inclusiv sportivii, antrenorul și medicul echipei. Preparatul în cauză nu le este cunoscut și niciodată nu a fost utilizat de către sportivi. Având în vedere cele expuse, CNO și FN va solicita deschiderea probei B după primirea actului menționat din partea Asociației Mondiale Antidoping pentru a clarifica situația și pentru a apăra onoarea sportivului. Orice expunere pe marginea descalificării sportivului este la această etapă timpurie si nefondată”, se mai arată în comunicatul CNO.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”