Răspunsul lui Jens Stoltenberg pentru Igor Dodon, care insistă pe recunoașterea internațională a statutului de neutralitate a R. Moldova: „NATO susține pe deplin neutralitatea R. Moldova, dar neutralitatea nu înseamnă izolare”
Statutul neutru al Republicii Moldova înseamnă neparticiparea în blocuri militare, inclusiv în NATO, iar președintele Igor Dodon intenționează să obțină „recunoașterea la nivel internațional a statutului constituțional de neutralitate pernanentă a republicii noastre”.
Mesajul i-a fost transmis astăzi de Dodon secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu care a avut o întrevedere la Bruxelles.
În replică, Stoltenberg a amintit parteneriatul care durează deja de 25 de ani dintre NATO și R. Moldova, timp în care Alianța Nord-Atlantică a ajutat statul nostru să-și construiască instituții puternice.
„NATO respectă neutralitatea constituțională a R. Moldova și susține pe deplin independența și suveranitatea sa. (...) Știm că R. Moldova nu dorește să adere la NATO și respectăm în totalitate această decizie. Credem cu tărie că fiecare națiune are dreptul să își stabilească propriul curs. Aceasta include alegerea propriilor aliați sau alegerea de a nu se alinia cu alte țări. Dar neutralitatea nu înseamnă izolare sau că nu putem lucra împreună. NATO lucrează îndeaproape cu alte țări neutre, precum Elveția și Austria.
NATO ajută R. Moldova să construiască instituții puternice și o bună guvernare. NATO contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea bunei guvernări în forțele armate ale R. Moldova, inclusiv de construire a capacității de apărare. Și, cu ajutorul NATO, R. Moldova are acum un sistem puternic de educație militară profesională. Sute de cetățeni moldoveni au obținut diplomele de licență și masterat sau au urmat alte cursuri profesionale.
De asemenea, NATO ajută R. Moldova să-și îmbunătățească expertiza și apărarea împotriva atacurilor cibernetice. Distrugeți substanțele chimice periculoase, inclusiv pesticidele interzise. Și dezvoltați telemedicină avansată, astfel încât primii respondenți să poată primi cele mai bune sfaturi în caz de urgență. Aceasta contribuie la îmbunătățirea vieții cetățenilor moldoveni. Îmbunătățește capacitatea R. Moldova de a se apăra împotriva oricărui atac. Și ajută republica dvs. să fie mai sigură”, i-a spus secretarul general al NATO lui Dodon.
Stoltenberg i-a mai transmis președintelui că este important ca R. Moldova să continue reformele democratice, în special cele care țin de combaterea corupției și consolidarea sistemului judiciar.
„Este important ca R. Moldova să rămână angajată valorilor împărtășite de toate democrațiile europene”, a încheiat secretarul general al NATO.
„Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, solicită MAJORAREA tarifelor la gazele naturale: „Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”
UTIL // Cum puteți reduce factura la încălzire: Sfaturi de la „Termoelectrica”
Primarul orașului Șoldănești, cercetat PENAL pentru corupție. Oficialul, împreună cu alți subalterni de-ai săi, ar fi perceput sistematic câte 10% din valoarea contractelor atribuite unor agenți economici