11:02:28 20.01.2025
Stiri

NOUTATE // Răsad de tomate, pregătit din toamnă

Economie 22.11.2015 12:01 Vizualizări1682 Autor: Ziarul National
NOUTATE // Răsad de tomate, pregătit din toamnă

NEOBIȘNUIT // Specialiștii propun o metodă interesantă pentru pregătirea răsadului de tomate, care poate fi începută chiar din toamnă, fie și după înghețuri

Răsadul este o mare problemă pentru legumicultori. Nu întotdeauna materialul săditor procurat corespunde așteptărilor, iar mulți amatori nu-și pot permite să-l producă de sine stătător, deoarece procesul cere timp, dedicare și cunoștințe.

Răsad din tomate lăsate în sol peste iarnă

În presa agricolă, specialiștii propun o metodă interesantă pentru pregătirea răsadului de tomate. De obicei, răsadul de roșii se pregătește în luna martie. Însă trebuie de ținut cont de faptul că în prima lună de primăvară zilele sunt încă scurte, deci este nevoie de iluminare artificială. Răsadul necesită spațiu, iar în această perioadă pervazurile sunt ocupate cu altele etc. Pentru a scăpa de multe griji, unii legumicultori procedează într-un mod neobișnuit la prima vedere, dar simplu și care dă rezultate.

În lunile octombrie-noiembrie, fie și după înghețuri, în grădină se sapă gropi cu adâncimea de 15-20 de centimetri, după care în fiecare se pune câte o tomată întreagă. Leguma se acoperă cu pământ, după care se presează puțin, în așa fel ca de la vârful roșiei până la suprafața solului să fie zece cm.

Deasupra se pune un strat de frunze uscate (cel puțin 15 cm) și o ladă din plasă ca acestea să nu fie împrăștiate de vânt. Primăvara, când pământul se va încălzi, mulciul se va îndepărta, iar la scurt timp din fiecare cuib vor răsări firicele de tomate.

Pentru a le feri de înghețurile de primăvară, acestea se vor acoperi cu o folie de plastic și vor fi lăsate să crească și să prindă la puteri. Ulterior, răsadul va fi scos din pământ, selectat și plantat la locul stabilit.

Cunoscătorii susțin că roșiile crescute în așa mod sunt mai călite și mai rezistente la frig, boli și dau o roadă mai mare.

Este o soluție inedită pentru pregătirea răsadului și poate fi încercată, mai ales că timpul permite.

Prioritățile grădinăritului de toamnă

O toamnă foarte frumoasă ne bucură în acest an. Se pare că soarele de pe parcursul zilei și temperaturile de afară au declarat război calendarului, care chiar și în prag de iarnă se mențin pe poziții cu semnul plus.

Agricultorii experimentați susțin că asemenea condiții trebuie folosite la maximum și chiar dacă mulți dintre deținătorii de loturi s-au gândit deja să strângă pentru alt an uneltele de grădinărit, ar fi bine să nu se grăbească.

În primul rând, pământul este ușor de prelucrat. Primăvara devreme nu este chiar atât de simplu de pregătit un sol moale și bine afânat pentru sădirea legumelor timpurii, ierburilor sau florilor, deoarece pământul este încă rece.

Toamna sunt mai puține griji în acest sens: se adaugă puțin compost și solul este gata pentru cultivare. Nu toate culturile pot fi plantate în această perioadă, însă pentru usturoi, ceapă, hrean ș.a. e tocmai timpul potrivit.

Promoții agricole și lucru pe răcoare

Vremea de toamnă este mult mai plăcută pentru gospodarii pasionați decât căldura verii. Soarele de toamnă nu arde puternic și poți lucra în grădină măcar și toată ziua. Un plus este și faptul că nu încurcă insectele care, în special dăunătorii, sunt mai puține sau în genere nu-s, de vreme ce multe specii ale acestora cad în hibernare.

Și din punct de vedere economic, în toamnă există mai multe beneficii pentru legumicultori. Numeroase magazine de specialitate anunță la sfârșit de sezon agricol reduceri la materialul săditor, semințe și unelte.

Astfel, puteți procura la prețuri promoționale diverse produse pentru sădit, fie anuale, fie multianuale. Nu treceți pe alături, dacă aveți o grădină de care aveți grijă cu multă dragoste, dar mai ales dacă pe vreme de iarnă nu renunțați la ocupația preferată și vă îndeletniciți cu agricultura „de cameră” sau în sere.

Lilia Grubîi

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md