Raportul „Kroll” // Vladimir Socor: „Multe dintre firele acestei afaceri duc către Moscova”
Analistul politic al Fundației Jamestown și al Eurasia Daily Monitor, Vladimir Socor, a comentat, într-un interviu acordat în exclusivitate Ziarului NAȚIONAL, concluziile din raportul „Kroll” și a spus ce ar trebui să facă autoritățile de la Chișinău mai departe.
Domnule Socor, ce impresie v-a lăsat raportul „Kroll”?
Din acest raport este greu de aflat cine sunt vinovații acestor tranzacții de natură criminală. Deocamdată, nu s-a făcut lumină în cazul lui Ilan Shor care pare să fie centrul acestor tranzacții. Eu personal nu știu cum a apărut Ilan Shor de la Moscova în R. Moldova. Nu știu cum a apărut el peste noapte în dubla postură de președinte al Consiliului de administrație al Băncii de Economii și al Aeroportului Internațional Chișinău, cedat rușilor de Guvernul Leancă.
Va fi un test pentru aparatul de ocrotire a legii din R. Moldova cum va trata această problemă, dacă va încerca să-i găsească pe marii vinovați.
O concluzie de ordin politic este că toate aceste matrapazlâcuri au avut loc în timpul guvernării conduse de prim-ministrul Iurie Leancă. Dumnealui, practic, a trecut sub tăcere ceea ce se întâmpla. Nu a dat niciun fel de semnal de alarmă. El a plutit deasupra acestor afaceri.
Și dacă am fi avut un alt prim-ministru, credeți că lucrurile s-ar fi întâmplat altfel?
E greu de răspuns la o întrebare ipotetică. Dar a recunoscut-o și domnul Leancă, dânsul nu a fost pregătit profesional pentru postul de prim-ministru.
În R. Moldova au avut loc multe scandaluri de corupție atât politică, cât și financiară, dar scandalurile acestea sunt doar suprafața lucrurilor, în adânc există un putregai în sistemul politic. Nicăieri în lume acest sistem de guvernare prin intermediul partidelor parlamentare nu a dus la combaterea cu succes a corupției și la reformarea statului. Acest sistem politic produce doar haos, negocieri și renegocieri neîncetate între grupările politice pentru distribuirea beneficiilor.
Unii analiști de la Chișinău tind să vadă „mâna Moscovei” în jaful din sistemul bancar moldovenesc. Cât de judicioasă vi se pare această ipoteză?
Din câte se pare, multe dintre firele acestei afaceri duc către Moscova. Multe dintre tranzacții au avut loc prin intermediul Moscovei sau de la Moscova, prin intermediul Moldovei, cu interese asociate Moscovei fie în Letonia, fie în alte țări. Au fost implicați investitori ruși sau investitori din R. Moldova care au legături cu rușii.
Ce credeți că ar trebui să facă autoritățile moldovenești mai departe?
Autoritățile trebuie mai întâi să asigure transparență maximă pe acest subiect. Să împrăștie orice bănuială că actualii guvernanți ar avea orice fel de complicitate cu afacerile care au avut loc.
În al doilea rând, trebuie făcute investigații, inclusiv la Moscova, pentru a vedea care a fost implicația unor investitori ruși, poate și dintre cei legați de cercuri guvernamentale din Rusia. Pentru a asigura obiectivitatea și credibilitatea publică a investigației este necesar ca Guvernul R. Moldova să invite experți din Uniunea Europeană pentru a participa la aceste investigații.
Vă mulțumim!
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania