RAPORT // Sistemul de pensionare al R. Moldova riscă să ajungă în COLAPS. Ce SOLUȚII propun experții
Sistemul de pensionare din R. Moldova înregistrează un deficit continuu care crește de la an la an. Viabilitatea acestuia este subminată atât de presiuni din partea veniturilor, cum ar fi baza impozabilă îngustă din cauza ocupării informale și a răspândirii practicilor salariilor „în plic”, nivelul scăzut de încredere în sistemul de pensii, migrația populației cu vârsta aptă de muncă, cât și presiuni din partea cheltuielilor, precum fenomenul de îmbătrânire a populației, creșterea speranței de viață la naștere, multitudinea de pensii privilegiate.
Acestea sunt doar câteva dintre constatările raportului „Republica Moldova: Raport de Stare a Țării 2014”, care urmează a fi lansat la sfârșitul lunii curente.
Potrivit documentului, sistemul de pensionare moldovenesc este format dintr-un singur pilon care nu își exercită funcția în modul corespunzător. Astfel, nivelul pensiei medii pentru limita de vârstă acoperă doar circa 70 la sută din minimumul de există, iar rata de înlocuire a salariului este de doar 27 la sută.
Potrivit autorilor documentului, nesoluționarea în timp util a problemei respective creează un risc major de colaps al sistemului, care va avea repercursiuni asupra stabilității finanțelor publice.
Pentru ameliorarea situației, experții propun o reformă a sistemului public de pensionare. „Aici s-ar impune egalarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților, ajustarea formulelor de calcul și indexare a pensiilor, reechilibrarea cuantumurilor contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, cât și măsuri structurale, scopul cărora este de a consolida sustenabilitatea pe termen lung a sistemului. Mai mult, se cere eliminarea pensiilor privilegiate și majorarea transparenței sistemului, diminuarea ocupării și remunerării neformale. Nu în ultimul rând, reforma sistemului de pensionare necesită o mobilizare a mai multor instituții publice de resort și, în special, un angajament politic din partea elitelor politice”, a menționat, astăzi, într-o conferință de presă, directorul de programe de la Centrul Analitic Independent „Expert Grup”, Alexandru Fală.
Raportul a fost realizat de experții Centrului Analitic Independent „Expert Grup” în parteneriat cu Fundația politică germană Friedrich-Ebert-Stiftung.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”