Raport ONU: Acuzații grave de crime umanitare comise de guvernul belarus împotriva propriei populații


Un raport al experților ONU, publicat vineri, acuză guvernul belarus de comiterea unor ”încălcări generalizate” ale drepturilor omului împotriva propriei populații, considerând că unele dintre aceste abuzuri pot fi clasificate ca crime împotriva umanității, relatează AFP.
Experții ONU subliniază că aceste încălcări sunt sistematice, îndreptate împotriva civililor care critică guvernul și consideră că există ”motive rezonabile să creadă că anumite încălcări constituie crime împotriva umanității”, cum ar fi ”încarcerarea și persecuția din motive politice”.
Acest raport - primul publicat de grupul de experți de la înființarea sa de către Consiliul ONU al Drepturilor Omului, în aprilie 2024 - menționează că aceste abuzuri au fost comise în cadrul unor eforturi de menținere la putere a președintelui Aleksandr Lukașenko.
Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, este condus de Aleksandr Lukașenko de 30 de ani, acesta fiind reales recent - fără opoziție - pentru al șaptelea mandat consecutiv. După reprimarea manifestanților care au protestat masiv împotriva puterii lui Lukașenko în 2020, opoziția nu este tolerată în Belarus.
Experții ONU denunță că arestările și detențiile arbitrare din motive politice au devenit parte integrantă din tacticile autorităților. În martie 2023, Înaltul Comisariat ONU al Drepturilor Omului a evocat posibile crime împotriva umanității comise de autoritățile belaruse împotriva opozanților.
Raportul experților ONU de vineri relevă că bărbați și femei aflați în detenție sunt torturați în mod regulat sau supuși relelor tratamente, fiind bătuți, electrocutați și amenințați cu violul. ”Forțele de securitate au demonstrat o brutalitate marcantă” împotriva minorităților LGBT, atât prin acțiuni, cât și prin cuvinte, acuză experții ONU.









































































