RAPORT // Concursuri cu un SINGUR candidat: Cum au fost promovați în funcții procurorii din R. Moldova în ultimii doi ani
Circa 85% din funcțiile de conducere din sistemul procuraturii au fost ocupate, în ultimii doi ani și jumătate, în baza unor concursuri la care au participat un singur candidat.
Potrivit Raportului „Promovarea Procurorilor de la legalitate la realitate: 1 ianuarie 2019 – 31 mai 2021”, prezentat astăzi de către Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), în perioada vizată au fost numiți în funcții peste 120 de procurori de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), fiind organizate 19 concursuri pentru 174 de funcții la care au participat 146 de candidați.
Din cele 26 de funcții de conducere, 17 sau 65% au fost ocupate de candidații care au fost numiți inițial de procurorul general pentru exercitarea interimatului funcției.
Începând cu 24 iulie 2020, procurorul general a efectuat 24 de transferuri fără concurs, 11 dintre acestea diind efectuate din procuraturile teritoriale spre procuraturile din mun. Chișinău, ceea ce reprezintă, de fapt, o promovare.
„Exercitarea transferului în mod netransparent și discreționar devine un mijloc de a asigura loialitatea procurorilor în raport cu procurorul general”, a declarat Daniel Goinic, unul dintre autorii raportului.
Astfel, actuala stare de lucruri din sistemul procuraturii nu încurajează competiția între procurori, iar, de cele mai multe ori, concursurile pentru funcțiile de conducere sunt simple formalități, au constatat autorii raportului, care au recomandat Consiliului Superior al Procurorilor să organizeze concursuri veritabile, cu mai mulți candidați, în special pentru funcțiile de conducere în procuratură, iar criteriile de evaluare să fie revizuite.
De asemenea, experții au subliniat necesitatea de a reveni la transferul procurorlor în bază de concurs.
Energie electrică, suficientă și sâmbătă: Autoritățile de la Chișinău preconizează o situație mai problematică după Crăciunul pe stil vechi
„Din tot sufletul! Cu deosebit respect, Ilan Șor”: Fostul bodyguard al condamnatului Șor riscă până la șase ani de pușcărie. 5,2 milioane de lei pentru finanțarea partidului ,,Șansa"
PROIECT // Cât vom plăti pentru energia electrică, după majorarea tarifelor