Raport CJI: Subiectele politice, prilej de manipulare informațională pentru mai multe instituții media din R. Moldova
„Mass-media din R. Moldova continuă să facă uz de elemente de manipulare informațională și propagandă”, este concluzia celui de-al doilea Raport de monitorizare „Elemente de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spațiul mediatic autohton”, lansat astăzi de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).
Pe parcursul a trei luni (februarie - aprilie), CJI a monitorizat 12 instituții media – posturi TV, portaluri de știri și versiuni online ale unor publicații săptămânale. Printre subiectele care s-au aflat în vizor se numără preponderent evenimente de actualitate internă: votarea Legii cu privire la Procuratură, eliberarea din arest a „grupului Petrenco”, protestul organizat de Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” la 24 aprilie, examinarea în instanța de judecată a dosarului de corupție deschis pe numele fostului prim-ministru Vlad Filat etc.
Printre principalele abateri deontologice, semnalate în raport, sunt exagerarea faptelor, prezentarea informațiilor comentate sau dintr-o singură sursă, precum și folosirea etichetelor. Acestea au fost identificate în știrile produse de Publika TV, RTR, REN TV, Jurnal TV, Sputnik.md, Accenttv.md.
Raportul mai relevă că, în subiectele politice, o parte din instituțiile monitorizate i-au favorizat pe unii politicieni și i-au defavorizat pe alții, prin text și imagini, prezentând astfel distorsionat faptele. Totodată, media care difuzează conținut în limba rusă au prezentat evenimentele din Rusia, Ucraina și Siria într-o lumină exclusiv favorabilă Rusiei, fără să asigure o informare completă și echidistantă.
În acest context, CJI le recomandă jurnaliștilor să evite prezentarea unilaterală a faptelor, folosirea surselor anonime fără a verifica informațiile și să se abțină de la comentarea informațiilor. În cazul proprietarilor și al managerilor instituțiilor media, recomandarea este ca subiectele să fie selectate în funcție de interesul public, nu cel politic, astfel ei reușind să evite transformarea mijloacelor de informare în masă în instrumente de propagandă și manipulare a opiniei publice.
La fel, consideră CJI, Consiliul Coordonator al Audiovizualului ar trebui să monitorizeze modul în care radiodifuzorii locali asigură pluralismul de opinie și respectă legislația cu privire la informarea corectă, obiectivă și pluralistă, și să se autosesizeze în caz de necesitate.
CJI va continua să monitorizeze presa și îi îndeamnă pe consumatorii de media din R. Moldova să se informeze din mai multe surse, pentru a evita riscul de a primi o informație eronată și manipulatoare.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2