RAPORT // Cheltuieli mai mari cu 16,1 miliarde de lei decât veniturile acumulate în 2023: Deficit bugetar la nivel de 5,91% din PIB
În anul 2023, la bugetul de stat au fost acumulate venituri în sumă de 64,6 miliarde de lei, iar cheltuielile au constituit 80,7 miliarde de lei. Deficitul bugetar s-a ridicat la 16,1 miliarde de lei sau 5,91% din Produsul Intern Brut (PIB), arată Raportul privind executarea bugetului de stat în anul 2023, aprobat astăzi de Guvern.
Printre principalele măsuri finanțate de stat pe parcursul anului trecut se numără compensarea, pentru consumatorii casnici, a diferenței de preț la gazele naturale și energia electrică, în acest scop fiind alocate peste 3,3 miliarde de lei.
Pentru acordarea plăților la energie și a ajutoarelor în perioada rece a anului, destinate consumatorilor vulnerabili, au fost cheltuite circa 851 de milioane de lei. În același timp, au fost acordate plăți unice unor angajați ai instituțiilor bugetare, inclusiv din instituțiile de învățământ.
Anul trecut, au fost reparate și modernizate peste șase mii de km de drumuri, pentru care au fost alocate 3,1 miliarde de lei.
Producătorii agricoli au primit subvenții în valoare de 1,7 miliarde de lei și ajutoare de 200 de milioane de lei.
Dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii a fost sprijinită prin intermediul programelor Organizației de Dezvoltare a Antreprenoriatului, în valoare de circa 197 de milioane de lei.
Totodată, pentru aprovizionarea cu apă și canalizare, amenajarea localităților, extinderea rețelelor de iluminare stradală au fost direcționate peste 1,5 miliarde de lei.
În cadrul aceleiași ședințe, Guvernul a aprobat și rapoartele privind executarea bugetului asigurărilor sociale de stat și executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală în anul 2023.
NOU // Prețul pentru o poliță de asigurare RCA pentru vehiculele va fi diferit de la un asigurator la altul: Ce se va întâmpla odată cu liberalizarea parțială a sectorului de asigurări
Aproape 200 de procurori și judecători vor primi compensații de la stat pentru transport și închirierea spațiului locativ, dacă lucrează la o distanță de cel puțin 20 de kilometri de localitatea în care își au domiciliul
CRIZĂ // Premierul Dorin Recean le cere companiilor să-și adapteze producerea pentru a reduce consumul de energie electrică în orele de vârf, când prețurile sunt duble: „Guvernul va veni săptămâna viitoare cu un program de compensații”