15:01:34 09.01.2025
Stiri

RAPORT: Cetățenilor din Europa ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război cu Rusia: Ce trebuie să avem în caz de urgență

Actualitate 01.11.2024 09:59 Vizualizări2557 Autor: Ziarul National
RAPORT: Cetățenilor din Europa ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război cu Rusia: Ce trebuie să avem în caz de urgență Shutterstock

Persoanele care locuiesc în țările membre ale Uniunii Europene ar trebui să își facă provizii de urgență în cazul izbucnirii unui război sau a unei alte urgențe majore, se recomandă într-un nou raport privind apărarea civilă și militară a Europei, scrie newsweek.com.

Raportul, publicat miercuri, a fost redactat de fostul președinte finlandez Sauli Niinistö în calitatea sa de consilier special al președintelui Comisiei Europene.

De altfel, fostul președinte finlandez consideră că UE are nevoie și de propria sa agenție de informații pentru a ajuta țările membre să se ferească de amenințări, sabotori și agenți străini care operează în capitalele de pe continent, printr-un schimb sporit de informații.

Opinia vine ca parte a unei analize cuprinzătoare a pregătirii blocului comunitar european pentru război și criză. Raportul constată că UE nu a fost pregătită nici pentru pandemia COVID-19, nici pentru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și că trebuie să treacă „de la reacție la pregătirea proactivă”, citează Digi24.ro.

Ca parte a acestei strategii, UE ar trebui să sfătuiască gospodăriile să fie pregătite să fie autosuficiente timp de cel puțin 72 de ore în caz de urgență, se arată în raport.

Acesta recomandă statelor membre să ofere cetățenilor orientări privind, printre altele, constituirea de rezerve, evacuările și modul de acces la serviciile de urgență. Un studiu citat în raport prezintă diverse provizii esențiale pe care gospodăriile ar trebui să le aibă în caz de urgență, inclusiv rezerve de alimente, băuturi și medicamente, o lanternă și un radio cu baterii.

Sfaturile vizează pregătirea cetățenilor UE pentru situații de urgență, de la o altă pandemie la condiții meteorologice extreme sau agresiuni armate.

Pandemia COVID-19 a determinat oamenii din întreaga lume să înceapă brusc să cumpere bunuri pentru a le stoca, ceea ce a dus la penurie de anumite produse. Deși raportul nu menționează agresiunea rusă ca fiind singura amenințare posibilă, o menționează ca fiind una majoră.

„Nu avem un plan clar cu privire la ce va face UE în cazul unei agresiuni armate împotriva unui stat membru. Amenințarea de război pe care o reprezintă Rusia pentru securitatea europeană ne obligă să abordăm acest aspect ca element central al pregătirii noastre, fără a submina activitatea de pregătire pentru alte amenințări majore”, se arată în raport.

„Integritatea teritorială și independența politică a fiecărui stat membru sunt inextricabil legate de cele ale altor state membre și ale UE în ansamblu”, se arată în raport.

Raportul afirmă că responsabilizarea cetățenilor ar trebui să se afle în „centrul” unei strategii cuprinzătoare de pregătire și că blocul comunitar ar trebui să sensibilizeze și să încurajeze încrederea în sine în rândul populației sale.

Raportul propune, de asemenea, alte măsuri la nivelul UE, cel puțin 20 % din bugetul total al blocului comunitar fiind alocat consolidării securității și pregătirii pentru situații de criză. Raportul de 165 de pagini a fost prezentat miercuri președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md