Raport al Curții de Conturi privind proiectele IFAD implementate în R. Moldova: Investiții de 163,9 mii de dolari în obiective care NU sunt funcționale și
Investiții în obiective care nu sunt funcționale, bani nerecuperați și atitudine neglijentă a autorităților publice locale vizavi de proiectele de infrastructură realizate prin intermediul Unității Consolidate pentru Implementarea Programelor Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD).
Concluziile aparțin Curții de Conturi, care a evaluat două proiecte finanțate din sursele IFAD - IFAD VI „Programul rural de rezilienţă economico-climatică incluzivă” (anii 2014-2021) și IFAD VII „Proiectul de reziliență rurală” (în derulare). Rezultatele auditului performanței proiectelor finanțate din fondurile externe gestionate prin intermediul IFAD au fost dezbătute astăzi de către membrii Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice.
Evaluarea realizărilor proiectelor respective și a efectelor acestora a arătat că investițiile efectuate au atins rezultate vizibile în domeniul agriculturii, însă au fost atestate şi unele carențe în procesele de implementare și de monitorizare, precum și la utilizarea, în condiții de eficiență, eficacitate și economicitate, a resurselor alocate.
Auditorii au stabilit că nu au fost create Laboratorul de testare a solului și Fondul de garantare a creditelor în agricultură, iar o investiție de 22,5 mii de dolari, destinată dezvoltării unui soft de management integrat, are un risc sporit de nerecuperare.
Totodată, au fost efectuate investiții în sumă de 163,9 mii de dolari în obiective care nu sunt funcționale până în prezent.
Raportul de audit mai scoate la iveală faptul că unele autorități publice locale nu au asigurat luarea la evidență a obiectivelor de infrastructură finanțate din mijloacele IFAD, iar altele nu au asigurat întreținerea şi exploatarea corespunzătoare a acestora. De exemplu, unele sisteme de irigare la scară mică au fost transmise persoanelor terțe private, cu încălcarea legislației care reglementează deetatizarea proprietății.
Membrii Comisiei de control al finanțelor publice au cerut responsabililor vizați în raportul de audit să întreprindă măsurile și acțiunile necesare în vederea realizării complete a recomandărilor Curții de Conturi, în special contabilizarrea porțiunilor de drum și de poduri, a sistemelor de irigare și de alimentare cu apă construite sau reabilitate din fonduri externe.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania