17:48:05 22.11.2024
Stiri

RAPORT // Abuzuri fizice și psihice, discriminare și acces limitat la justiție - „TRATAMENTUL” la care sunt supuși bolnavii din instituțiile neuro-psihiatrice din R. Moldova

Social 30.11.2015 11:53 Vizualizări2473 Autor: Galina Munteanu


RAPORT // Abuzuri fizice și psihice, discriminare și acces limitat la justiție - „TRATAMENTUL” la care sunt supuși bolnavii din instituțiile neuro-psihiatrice din R. Moldova

Legislația R. Moldova nu conține prevederi-expres privind prevenirea și combaterea torturii și tratamentelor inumane sau degradante în instituțiile psihiatrice, astfel încât această problemă este deseori ignorată sau abordată superficial. Chiar dacă legislația națională oferă garanții generale privind protecția împotriva torturii, tratamentelor crude inumane sau degradante, acestea sunt stabilite în mare parte abstract sau evaziv și nu se regăsesc în actele normative speciale.

Autoritățile competente, în special procuratura și poliția, nu dispun pe moment de instrucțiuni și ghiduri speciale privind investigarea cazurilor de tortură în instituțiile psihiatrice care ar fi adaptate necesităților practice și ar eficientiza procesul de anchetă.

Acesta, dar și alte constatări sunt înserate într-un raport privind prevenirea și combaterea torturii în instituțiile rezidențiale și neuropsihiatrice, care analizează cadrul legislativ național și al standardelor internaționale. Astăzi, documentul a fost supus dezbaterilor publice, după care, varianta finală urmează să fie înaintată guvernului și parlamentului spre aprobare.

O altă problemă întâlnită este refuzul de a porni investigații în urma depunerii plângerilor de către persoanele aflate în instituțiile psihiatrice. Potrivit autorilor studiului, aceasta este o problemă cauzată de mai mulți factori și s-a cristalizat mai ales după intensificarea vizitelor de monitorizare în instituțiile medicale cu profil psihiatric realizate de mecanismele naționale și internaționale de prevenire și combatere a torturii și instituirea Omdusmanului Pacienților.

Principala cauză a problemei vizate, reieșind din interviurile realizate cu pacienții, dar și reprezentanții organelor de anchetă este starea de sănătate mintală a femeilor și bărbaților internați în instituțiile psihiatrice și stereotipurile și prejudecățile legate de aceștia. În mare parte, plângerile și declarațiile persoanelor din instituțiile medicale cu profil psihiatric sunt considerate a priori neveridice, inventate sau exagerate.

Un alt obstacol în realizarea expertizelor de stabilire a stării psihice a victimelor actelor de tortură în instituțiile psihiatrice este ineficiența sistemului național de expertize judiciare. Pe moment, instituțiile medicale de bază care realizează expertize psihiatrico-legale sau psihiatrico-psihologice legale sunt secții specializate subordonate spitalelor de psihiatrie. Acest fapt are consecințe grave asupra independenței investigațiilor actelor de tortură în instituțiile psihiatrice afectând direct calitatea acestora.

Toate aceste lacune, potrivit autorilor studiului, impun revizuirea de urgență a cadrului legislativ privind expertiza judiciară, legiferarea evaluării psihologice ca și expertiză judiciară, demonopolizarea realizării expertizelor psihiatrice de o singură autoritate de stat etc.

Printre recomandări, autorii raportului cer modificarea Codului de procedură penală și Codului contravențional pentru stabilirea obligatorie a expertizei psihologice în cazurile de tortură, violență sexuală și alte forme de abuz. De asemenea, aceștia recomandă elaborarea și adoptarea ghidurilor și instrucțiunilor speciale de investigare a actelor de tortură și tratamente inumane sau degradante în instituțiile psihiatrice pentru organele de poliție și procuratură. Totodată, autorii raportului recomandă adoptarea regulamentelor privind organizarea și funcționarea Oficiului Avocatului Poporului și Mecanismul Național de Prevenire a Torturii.

În R. Moldova sunt nouă instituții neuropsihiatrice, șapte dintre acestea sunt destinate pentru maturi și două pentru minori. Dintre acestea, trei sunt spitale de psihiatrie, iar șase sunt internate psihoneurologice. În aceste instituții se află la tratament circa patru mii de persoane.

Cele mai grave încălcări se atestă la capitolele libertatea și siguranța persoanei, sănătate și acces la medicamente, condiții de trai, abuzuri fizice și psihice, viața privată și integritatea persoanei, accesul la justiție, discriminare, dreptul la trai în comunitate etc.

Studiul a fost elaborat cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților naționale de protejare a celor mai vulnerabile persoane din R. Moldova de tortură”, finanțat de Uniunea Europeană.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md