Raed Arafat vine în R. Moldova. „Experţi şi procurori din România vor participa la anchetă”
Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din România, Raed Arafat, vine în R. Moldova, după ce un elicopter SMURD s-a prăbușit în raionul Cantemir, în timp ce se afla în exercițiul funcțiunii.
Acesta a precizat că, dat fiind că elicopterul s-a prăbuşit în R. Moldova, autorităţile de aici vor conduce ancheta. Vor participa însă la investigaţii şi experţi în aviaţie, reprezentanţi ai MAI şi procurori români.
Raed Arafat a declarat pentru digi24.ro că, pe moment, este plecat la întâlnirea şefilor protecţiei civile din Europa, dar întrerupe totul și vine în R. Moldova.
„Avem pierdute patru persoane. Fiind pe teritoriul R. Moldova, investigaţia cade în răspunderea autorităţilor din R. Moldova, dar nu înseamnă că nu va fi şi implicare din partea României. Este ce putem spune pâna acum”, a spus Arafat.
Întrebat cine decide dacă decolează sau nu în caz de situații meteo dificile, cum a fost astăzi, Arafat a spus că decide pilotul. „Pilotul primeşte informaţii şi analiza meteo şi decide dacă decolează, bineînţeles, împreună cu restul echipajului. Dacă cineva din echipaj simte că nu vrea să execute misiunea poate să spună: Nu consider că e cazul să execut misiunea. Dar decidentul final pentru zbor este pilotul, nu medicul. Medicul decide doar oportunitatea cazurilor din punct de vedere medical”, a mai spus Arafat pentru sursa citată.
Potrivit acestuia, misiunile SMURD în R. Moldova erau şi rămân foarte importante. „A fost dezvoltat pe baza unei colaborări transfrontaliere şi cu finanţare europeană. După asta, a venit şi sprijin din partea Guvernului României, care a încheiat acest protocol de colaborare care a fost ratificat în parlamentele celor două ţări. În baza protocolului s-a făcut şi procedura oficială de colaborare şi de alertare pentru aceste elicoptere. Elicoptere de la Iaşi şi de la Galaţi. Nu era număr mare, dar era un număr de misiuni care se făceau. 20 de misiuni la solicitarea R.Moldova. Misiuni de urgenţă”, a mai spus acesta.
Aeronava a fost fabricată în august 2014, iar ultima inspecție periodică a avut locîn februarie curent. La bordul aeronavei se aflau patru persoane. Pilotul avea la bord 4 189 de ore de zbor, iar copilotul de 1 140 de ore de zbor. Medicul avea o experiență de cinci ani pe elicopterul SMURD, iar asistenul medical - de 11 ani.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”