Radu Albot, EROU și în România după calificarea în turul II la Australian Open: „Sunt singurul tenisman care vorbesc limba ROMÂNĂ la Melbourne”
În lipsa jucătorilor din România de pe tablourile masculine de la Australian Open 2022, Radu Albot (Moldova, 32 de ani) este „tricolorul” care ține steagul sus la Antipozi! Moldoveanul Albot simte românește și a vorbit tot în românește, în premieră pentru o publicație din România, în ProSport.
Radu Albot a fost intervievat de Mihai Vasiliu, corespondent ProSport la Melburne, după calificarea în turul al doilea la Australian Open! Moldoveanul aflat pe locul 124 ATP a dispus în noaptea de duminică spre luni de Yoshihito Nishioka (Japonia, 119 ATP), cu scorul de 6-3, 6-4, 4-6, 6-2. Radu vorbește română, rusă, engleză și puțin germană și spaniolă. Tatăl său, Vladimir, lucrează la ministerul de Interne, iar mama, Svetlana, este dentist.
Albot și-a asigurat un cec de 102.200 de dolari grație performanței de la Antipozi, pe care a obținut-o venind din calificări. În faza următoare, Radu se va duela cu Aleksandar Vukic (Australia, 144 ATP). Radu Albot a acceptat să vorbească pentru ProSport despre victoriile din Australia, viața de familie și legăturile sale cu România.
Vorbim cu fratele nostru de peste Prut, Radu Albot, care este singurul reprezentant de limbă română, la masculin, aflat pe tabloul principal masculin!
Așa este, înainte mai era și Horia care juca dublu, dar și Florin Mergea. Acum din păcate nu mai este nimeni! Marius Copil a căzut în clasament și nu poate intra aici. Așa este, sunt singurul care vorbesc limba română.
Spune-ne despre meciul de azi! Cum a fost?
Până astăzi am avut alte trei meciuri! Calificările sunt, practic, ca un alt turneu. Se joacă trei seturi, nu prea sunt spectatori. Atmosfera este diferită, te simți ca la un turneu de Grand Slam, dar parcă nu ești acolo! E cu totul altceva. Am avut trei meciuri în calificări, toate au fost destul de grele. În general, toate meciurile de tenis sunt grele. Nu există meciuri ușoare! Sunt bucuros că am putut trece de aceste trei meciuri. Să intri pe tablou aici este destul de plăcut. Mai ales, dacă ne raportăm la standardele mele, consider că ar trebui să mă aflu în prima sută mondială și să intru pe tablou direct! Îmi pare bine că am demonstrat asta. Despre meciul de astăzi, pot spune că nu a fost un meci ușor. Îmi cunoșteam adversarul, am pierdut și am și câștigat contra lui înainte. Are un stil de joc care nu prea îmi place, dă foarte mult lift, e stângaci și trebuie să muncesc mult cu el. Astăzi a fost destul de rece pentru Australia, aproximativ 20 de grade Celsius când am început să jucăm. După aceea s-a încălzit puțin și mingea zbura altfel decât de obicei. M-am simțit bine pe teren, am prins încredere după cele trei meciuri câștigate și îmi place totul aici. Cred că am jucat un meci bun astăzi, am reacționat bine în momentele importante și sunt bucuros că am câștigat.
În setul trei puteai închide meciul, dar ai trebuit să mai joci un set. Ce s-a întâmplat?
În tenis se poate întâmpla orice, în orice moment. Nu pot spune că am avut șanse să închid meciul, pentru că el a servit destul de bine în setul al treilea. Cred că a schimbat ceva, dădea mai mult cu primul serviciu. Important este să câștigi, nu contează în câte seturi, pentru că rezultatul final contează cel mai mult.
Ce părere ai despre următorul adersar? Îl cunoști?
Cinstit să vă spun, nu îl cunosc. N-am jucat niciodată contra lui. Are wild card, nu a intrat cu clasament pe tablou. Presupun că este un jucător talentat, care promite mult. Cred că are 25 de ani. Nu știu ce face, cum joacă, deci va trebui să adun informații și să joc mai bine meciul următor.
Am vorbit despre tenis, să vorbim puțin și despre viața ta personală dacă ești de acord. Ești căsătorit?
Nu sunt căsătorit oficial, dar suntem împreună de 9 ani. Eu deja îi spun soție. Pentru mine nu contează să faci nuntă. Cred că este doar o chestie așa, ca să o bifezi! O cheamă Doina, este tot din Chișinău. Eu m-am născut acolo și am început tenisul la 6 ani. Tatăl meu a văzut acest sport la televizor și a găsit o școală de tenis unde m-a dus, mi-a arătat rachete, mingi etc. Am făcut o pauză până la 8 ani, iar de la 8 ani până acum nu m-am oprit să joc tenis niciodată. Deci tenisul are o importanță foarte mare în viața mea. Este lucrul la care mă pricep cel mai bine. Au fost suișuri și coborâșuri. Pe la 21 de ani mă bătea gândul să mă las. Călătoream mult în România, jucam turnee unul după altul.
Spune-ne ceva despre legăturile tale cu România.
Cunosc aproape toată lumea tenisului din România. Eu m-am și antrenat acolo atunci când eram mic. M-am antrenat la Timișoara. Am făcut antrenamente o perioadă lungă în România, deoarece credeam că antrenorii nu sunt la fel de buni ca în România și căutam opțiuni mai bune. Cunosc toate jucătoarele române din circuit, toți jucătorii, dar și antrenorii. Suntem într-o legătură bună și ne susținem. Discutăm mereu, e ceva normal! Am și mers recent la două turnee Challenger în România și am fost plăcut surprins de oamenii pe care i-am găsit acolo, m-au recunoscut și i-am recunoscut după atâta timp.
Bravo, Radu! Mulțumesc și ne vedem după următorul meci!
Mulțumesc și eu!
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei