RACKET // Italienii au pus capac MAFIEI moldovenești
Infractori // O grupare criminală care numără circa o mie de membri și este condusă de un moldovean a prins rădăcini în mai multe state europene
Mafia moldovenească a mobilizat poliția italiană. Mai multe elicoptere și peste 300 de carabinieri din Verona, Bologna, Padova, Mestre, Reggio Emilia și alte regiuni din Italia, înarmați până în dinți, au scotocit la începutul acestui an prin toate colțișoarele pentru a-i reține pe membrii unei grupări criminale din R. Moldova care de mai bine de zece ani face ravagii în Italia. Oameni legii din Italia au reușit să rețină 12 „soldați” ai hoțului în lege Ion Gușan, alias Patron, alți opt au fost reținuți în aceeași zi la Chișinău. Cu toate acestea, susțin anchetatorii moldoveni, „captura” este mult prea mică. „Armata” lui Patron numără până la o mie de bandiți specializați preponderent în șantaj și jafuri, iar victimele lor sunt în cea mai mare parte moldoveni aflați ilegal în Italia.
Groaza șoferilor de microbuze
De o lună, șoferii microbuzelor moldovenești care circulă în Italia respiră ușurați. Vlăjganii tatuați din cap și până în picioare, cu pistoale în giacă, ochelari negri și lanțuri de aur au dispărut din gările improvizate în orașele italiene cel mai intens populate de moldoveni. Până pe 22 ianuarie curent, ziua în care a avut loc operațiunea de reținere a celor 22 de membri ai organizației criminale „Patron”, șoferii de microbuze vorbeau doar în șoaptă despre racketul la care sunt supuși de fiecare dată când ajung în Italia. „Plătim câte 50 de euro pentru fiecare călătorie. Nu le putem refuza, pentru că ne amenințau că vor da foc mașinilor sau că o să ne găsească familiile. Ei știu totul despre noi, cum ne cheamă, de unde suntem, cine sunt copiii noștri. Chiar dacă suntem doar în Padova peste o sută de microbuze, nu le putem ține piept și la poliție ne e frică să ne adresăm”, ne spunea acum patru luni Andrei, șoferul unui microbuz care circulă pe ruta Chișinău-Padova. Săptămâna aceasta, el a răspuns mult mai vioi la telefon. „Au dispărut bandiții. Ori au fost arestați, ori s-au speriat”, ne explică el.
Tartorii moldovenilor
Pe lângă banii pe care îi extorcau, membrii grupării criminale în constrângeau pe șoferii de microbuze să transporte din Italia în R. Moldova bunuri furate, iar de aici în Italia - arme și droguri. Cei care au refuzat să se supună s-au pomenit cu mașinile incendiate sau au fost bătuți crunt. Calculele sumare făcute de angajații Direcției de combatere a crimei organizate (DCCO) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din R. Moldova arată că lunar, doar din banii extorcați de la șoferii de microbuze, membrii organizației criminale care activau pe teritoriul Italiei trimiteau șefului lor 50 de mii de euro. „Suma colectată este însă mult mai mare. Regula lor internă stabilește că jumătate din câștig le rămâne celor care l-au dobândit”, ne explică Lilian Pântea, șeful DCCO. Pe lângă șantaj, membrii grupării sunt cunoscuți pentru jafurile organizate în mai multe state europene. „În Verona, au furat bunuri de 150 de mii de euro. Atacurile și le concentrau tot asupra moldovenilor, în special asupra celor aflați ilegal în peninsulă”, afirmă Pântea.
O „armată” organizată
După 14 ani de filaj, angajații DCCO cunosc pe dinafară structura organizației condusă de moldoveanul Ion Gușan, stabilit de mai mulți ani în România. „Totul e organizat exact ca într-o armată. Are detașamente a câte zece soldați, cum se numesc ei, cu comandanți locali, în fiecare oraș. Numai în Italia am calculat vreo 200 de persoane. Dar structuri similare există și în Franța, și în alte state din UE, în special în cele în care lucrează mai mulți moldoveni”, descrie schema de organizare a grupării „Patron” Arcadie Catlabuga, șef de secție în cadrul DCCO, care a participat la acțiunea de reținere din Verona. Oamenii legii bănuiesc că gruparea ar avea circa o mie de membri. Probe pentru intentarea unor dosare penale au fost acumulate însă pe numele doar a 40 dintre ei, dintre care 22 au fost reținuți, iar 18 încă nu au fost localizați sau au izbutit să scape.
Gușan a reușit să pună pe roate activitatea acestor bande ale sale fără a părăsi vreodată teritoriul României, cel puțin legal. „Nu a fost nici la înmormântarea mamei”, spune Catlabuga. În prezent, Gușan se află în arest preventiv în România pentru alte infracțiuni comise, dar Tribunalul de la Veneția a eliberat un mandat de arest pe numele lui și pentru apartenența la o grupare mafiotă, infracțiune pentru care riscă de la șapte până la 15 ani de închisoare. Aceeași pedeapsă riscă și ceilalți subalterni ai lui Patron, reținuți în Italia și R. Moldova.
Trădați de tatuaje
Curios este faptul că membrii organizației s-au trădat prin tatuajele de pe corp. „Organizația are tatuaje specifice. Este o tradiție a lor, își tatuează istoria vieții lor criminale, de la gradele pe care le dețin în organizație până la rolul pe care îl au, perioadele de detenție, motivele pentru care au fost arestați”, a explicat jurnaliștilor italieni Pierpaolo Mason, șeful Comandamentului provincial de carabinieri Verona.
Toți cei reținuți au pe corp tatuaje ce înfățișează biserici și subiecte religioase, semn că ei se subordonează „doar lui Dumnezeu”. De asemenea, cei reținuți au tatuați pe umeri epoleți, care se aseamănă cu cei de pe uniforma armatei sovietice.
Oamenii legii din Italia au bănuieli rezonabile că gruparea lui Patron face parte dintr-o structură și mai mare, condusă de mafia rusă. Cei din R. Moldova nu exclud acest lucru.
Au migrat odată cu nevoiașii
Gruparea criminală „Patron” și-a transferat „sediul” în Italia în anii 2000, atunci când moldovenii, împinși de sărăcie și nevoi, au început să-și facă drum în Europa. În tot acest timp, poliția moldovenească a stat cu ochii pe membrii grupării, acumulând probe. „Ne-a fost complicat să îi reținem, pentru că activau în afara țării. Aceasta este prima operațiune internațională desfășurată de Ministerul Afacerilor Interne”, afirmă Lilian Pântea, șeful Direcției de combatere a crimei organizate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2