Rachetele Harpoon a băgat frica în ruși încât au decis șă își mute navele din Marea Neagră
După ce Ucraina a anunţat vineri că a lovit cu două rachete Harpoon o navă rusească de tip remorcher care naviga în Marea Neagră, flota rusă şi-a dat seama că nu e de joacă cu rachetele Occidentului așa că și-au mutat navele mai departe de țărm.
Ucraina a anunţat vineri că a lovit cu două rachete Harpoon o navă rusească de tip remorcher, care naviga în Marea Neagră.
La scurt timp după acest anunţ, Marina ucraineană a precizat că remorcherul rusesc, identificat cu numele de Vasily Bek de către guvernatorul Odesei, transporta soldaţi, arme şi muniţii către Insula Şerpilor ocupată de trupele ruse din primele zile ale agresiunii contra Ucrainei.
Analiştii militari ucraineni ai publicaţiei Defense Express precizează că, după acest incident, forțele ruse de ocupație sunt nevoite acum să-și „ascundă” navele din Marea Neagră. Le ţin mai departe de ţărmurile Ucrainei.
Aria de acoperire aproximativă a sistemelor de apărare costieră cu rachete anti-navă Harpoon, utilizate de Marina ucraineană.
Astfel, după distrugerea remorcherului SB-739 ''Vasily Bekh'' ale Flotei ruse de la Marea Neagră, o parte din navele militare ruse s-au retras mai aproape de coasta Peninsulei Crimeea - ocupată temporar din 2014 de Forţele Armate Ruse.
Decizia Flotei ruse de la Marea Neagră da ''a-şi pune la adăpost'' navele, confirmă ceea ce mulţi analişti militari au precizat anterior: ruşii se tem ca aceste rachete să nu le scufunde o altă navă importantă, aşa cum a fost în cazul crucişătorului Moskva, lovit de două rachete anti-navă Neptun, potrivit defenseromania.ro.
În luna mai, au apărut primele informaţii că Danemarca va furniza Ucrainei sisteme de apărare costieră cu rachete anti-navă Harpoon, care au fost anterior în serviciul Marinei daneze. Danemarca dispunea de două baterii cu câte de 2 lansatoare mobile cu 4 rachete fiecare. Recent, Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, a declarat că rachetele anti-navă Harpoon apară deja Ucraina.
NOI acte de identitate în R. Moldova, începând cu anul 2025: Cartea de identitate a cetățenilor moldoveni, la fel ca în UE
Decizie istorică la Bruxelles: UE ar putea lua măsuri pentru recuperarea tezaurului românesc însușit pe nedrept de Rusia
VIDEO // Senatorul român Titus Corlățean, mesaj de susținere pentru Iurie Ciocan la alegerile parlamentare din România: Alegeți un deputat care să reprezinte identitatea românească și viitorul european al R. Moldova