R. Moldova vrea ACCES cât mai rapid la resursele FINANCIARE ale UE, în calitate de stat candidat. Mesajul transmis de Natalia Gavrilița membrilor Comitetului Parlamentar de Asociere R. Moldova - UE
R. Moldova vrea, în calitate de stat candidat la aderare, să aibă cât mai rapid acces la instrumentele financiare de preaderare (IPA), a declarat astăzi prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul unei întrevedere cu membrii delegației UE la Comitetul Parlamentar de Asociere R. Moldova - Uniunea Europeană, condusă de europarlamentarul Siegfried Mureșan.
Părțile au făcut o retrospectivă a acțiunilor întreprinse de autoritățile R. Moldova în vederea implementării celor nouă condiții formulate de Comisia Europeană, pentru atingerea aspirațiilor europene ale republicii noastre.
„Suntem recunoscători pentru asistența acordată în consolidarea securității energetice a republicii noastre. În această perioadă dificilă pe plan global în contextul crizei energetice, care ia amploare în R. Moldova, avem nevoie de mai multă susținere din partea partenerilor noștri din Vest, inclusiv prin finanțarea bugetară și crearea unui mecanism de solidaritate în cadrul platformei comune a UE de procurare a energiei”, a spus Natalia Gavrilița.
„Este prima vizita a Comitetul Parlamentar de Asociere de după obținerea de către R. Moldova a statutului de țară candidată pentru aderare la UE. Majoritatea colegilor mei din Parlamentul European înțeleg faptul că, oferind ajutor R. Moldova, ne ajutăm pe noi înșine. Am recepționat mesajele cu care ați venit și le vom aduce pe platforma Parlamentului European”, a declarat Siegfried Mureșan.
Printre subiectele discutate se mai numără situația în domeniul energetic, evoluțiile macro-economice și eforturile de instituire a locurilor de muncă și afacerilor, precum și reforma justiției, care reprezintă, în continuare, una din prioritățile majore ale Executivului. Șefa Cabinetului de miniștri a menționat că noua Strategie și Planul de Acțiuni privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022 – 2025 sunt în proces de implementare. În context, membrii delegației UE au menționat că vor fi analizate opțiunile privind acordarea sprijinului financiar necesar pentru punerea în practică a acestor inițiative.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu: „Gazprom” furnizează minciuni în loc de gaz
Moldovenii care muncesc în Franța ar putea beneficia de pensii și alte prestații sociale: Negocieri între autoritățile de la Chișinău și Paris
Polița „Cartea Verde” se ieftinește, dar prețurile vor fi diferite la companiile de asigurări