R. Moldova va păstra contractul cu „Gazprom”, deși rușii nu ne mai livrează gaz de aproape un an. Parlicov face trimitere la grija pentru cetățenii din Transnistria: „Trebuie să menținem o stabilitate socială în stânga Nistrului”
R. Moldova nu-și propune să rezilieze contractul cu „Gazprom”, deși concernul rus nu-și onorează obligațiile contractuale și nu mai furnizează gaz pe malul drept al Nistrului de aproape un an. Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, Chișinăul ia în calcul scenariul rezilierii contractului, în mod unilateral, de către partea rusă.
Dacă „Gazprom” nu va mai furniza gaz regiunii transnistrene, Chișinăul va trebui să gestioneze două crize concomitent - prețuri majorate la energie electrică și o posibilă criză umanitară în stânga Nistrului, spune Parlicov. În opinia ministrului, contractul cu „Gazprom” asigură un preț mai mic la energia electrică procurată pentru malul drept de la Centrala de la Cuciurgan și menține pe linia de plutire bugetul regiunii transnistrene.
„Pe malul drept nu consumăm gaz de la „Gazprom”, pe malul stâng noi nu avem o altă soluție, pe de o parte, să avem niște prețuri decente pentru cetățenii noștri la energia electrică și, pe de altă parte, ceea ce nu-i mai puțin important, să menținem o stabilitate socială în stânga Nistrului. Pentru că regiunea transnistreană depinde de banii pe care noi îi plătim pentru energia electrică. Noi vrem să avem o stabilitate, o predictibilitate în relații, trebuie să pornim dialogul și să căutăm soluții pentru reglementarea politică a acestui conflict. ”, a spus Victor Parlicov în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, transmite IPN.
Deși „Gazprom” ne-a lăsat practic fără gaz în pragul iernii trecute, Chișinăul nu intenționează să reziliere contractul cu concernul rus.
„La momentul actual nu ne propunem sub nicio formă, unilateral, să reziliem acest contract, dar evident că noi trebuie să fim pregătiți de scenariul în care „Gazprom” îl reziliază, pentru că, din luna mai anul trecut, „Gazprom” are dreptul juridic de a rezilia acest contract. Sigur că noi trebuie să fim gata de acest scenariu în orice moment, dar din partea noastră demersuri de reziliere a acestui contract la moment nu se planifică”, a mai spus ministrul Energiei.
Potrivit ministrului, o eventuală sistare a gazului din partea „Gazprom” ar însemna o criză umanitară în stânga Nistrului, de gestionarea căreia vor fi responsabile autoritățile de la Chișinău. În plus, rezilierea contractului cu „Gazprom” ar însemna prețuri mai mari la energia electrică.
„Noi avem opțiuni și putem să facem față fără energia electrică din regiunea transnistreană, doar că trebuie să fim pregătiți să absorbim concomitent câteva crize: prețurile la energia electrică la noi și o posibilă criză umanitară în câteva luni în regiunea transnistreană. Să nu uităm că în regiunea transnistreană sunt vreo 300 de mii de oameni, aproape toți cetățeni ai R. Moldova”, a explicat Victor Parlicov.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania