19:32:33 21.11.2024
Stiri

R. Moldova urmează să plătească în 2023 dobânzi de peste 5 MILIARDE de lei la creditele luate. Igor Munteanu: „Avem nevoie de GRANTURI, nu credite. Statele candidate la aderare pot accesa asistență de 6% din PIB, dar R. Moldova a primit sub 1%”

Actualitate 14.12.2022 15:40 Vizualizări3623 Autor: Ziarul National
R. Moldova urmează să plătească în 2023 dobânzi de peste 5 MILIARDE de lei la creditele luate. Igor Munteanu: „Avem nevoie de GRANTURI, nu credite. Statele candidate la aderare pot accesa asistență de 6% din PIB, dar R. Moldova a primit sub 1%”


R. Moldova ar fi îndatorată prin creditele luate, iar din acest motiv urmează să plătească, în 2023, peste 5 miliarde de lei în calitate de dobânzi. Astfel, o soluție pentru recuperarea deficitului de 18 miliarde de lei, care figurează în proiectul legii bugetului pentru anul 2023, aprobat de Parlament în prima lectură, ar fi granturile externe, a declarat astăzi președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, în cadrul unei conferințe de presă.

„Deficitul de 18 miliarde va putea fi recuperat, dacă Guvernul își va înzeci eforturile de atragere a granturilor, a asistenței externe. Trebuie să facem o deosebire între credite și asistență externă. Doar pentru împrumuturile luate până acum, în anul viitor vom plăti dobânzi de peste 5 miliarde de lei”, a subliniat Munteanu.

Citește și: CUB critică dur intenția Guvernului de a se băga ADÂNC în buzunarul pensionarilor, care și așa au fost privați de o indexare veritabilă a pensiilor. Formațiunea anticipează că vor avea loc RETRAGERI masive din bănci

Potrivit politicianului, guvernarea ar putea încasa fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, după ce a obținut calitatea de stat candidat la aderare.

„Statele aflate în proces de preaderare au primit de la UE în medie câte 6% din PIB sub formă de asistență directă, nu împrumuturi. În anul 2022, R. Moldova a primit sub 1% din PIB. Prin ce se explică acest lucru? Până la urmă, e vorba de un paradox. Pe de o parte, politic, actualul Guvern e ținut în brațe, deoarece reprezintă, în opinia partenerilor de dezvoltare, o reflecție politică mult mai favorabilă decât Dodon. Pe de altă parte, tehnic, acest Guvern nu are suficientă capacitate și competențe să atragă bani la nevoile pe care le manifestă și trebuie răspundă. Vedem că toți au devenit brusc specialiști în energetică și că aceasta este criza cea mai importantă la care trebuie să răspundem. Ei nu se uită la bârna din ochi. Bârna din ochi înseamnă capacitatea redusă a Guvernului de a atrage asistență directă din partea celor care ar dori să dea bani pentru dezvoltare.

Iar dacă nu ai investiții capitale pentru 2023, și eu nu prea am văzut în proiectul bugetului așa ceva, e un buget de avarie, atunci economia moare, companiile își mută capitalurile în alte țări, iar activitățile economice intră în colaps. Or, acest lucru va influența catastrofal asupra forței de muncă și asupra capacității noastre de recuperare într-o perspectivă post război”, a punctat Munteanu.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md