R. Moldova, tot mai aproape de NATO. Igor Grosu: „Toată minciuna aceasta clădită de Kremlin de zeci de ani, de a face un bau-bau din NATO, se risipește. Lumea asociază NATO cu stabilitatea, cu liniștea, cu PROSPERITATEA”
Cetățenii R. Moldova înțeleg tot mai mult că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu reprezintă un pericol, ci înseamnă stabilitate, investiții, prosperitate și noi locuri de muncă. Astfel, actuala guvernarea intenționează să colaboreze tot mai strâns cu NATO, mai ales în situația în care avem un război la hotar, a declarat luni-seară președintele Parlamentului și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.
„Toată minciuna clădită de Kremlin de zeci de ani de zile, de a face un fel de bau-bau din NATO, se risipește. Acest lucru este sesizat și în sondaje. Lumea tot mai mult asociază țările membre NATO cu stabilitatea, cu liniștea, cu prosperitatea. E vorba de securitate pentru investiții, pentru crearea locurilor de muncă. Deci, acest bau-bau nu mai ține. Lumea s-a deșteptat, lumea merge în România, țară membră NATO… Vede cineva vreun pericol când merge la Iași sau la București? Trei baze NATO se află în România… Puțini cred că știu unde se află aceste baze. Este un spațiu de securitate. Apropo, aceiași investitori vin acolo unde există piață, procese democratice, unde există justiție, dar și unde există acest scut de securitate”, a subliniat Igor Grosu.
Potrivit oficialului, cooperarea R. Moldova cu NATO are loc de ani buni. „Noi am beneficiat și vom beneficia și în continuare de instruiri, de dotări. Vreau să le amintesc celor cu memoria scurtă că doar grație NATO noi am colectat toate pesticidele uitate aici de Uniunea Sovietică. În fiecare sat era câte un depozit cu pesticide. Cu resursele NATO am strâns aceste substanțe cu termenul expirat. Vom continua cooperarea, este în interesul nostru să avem o interoperabilitate foarte bună. Militarii noștri vor căpăta experiența în cadrul instruirilor NATO. Ei participă la misiuni internaționale și sunt foarte apreciați. Geniștii noștri sunt unii dintre cei mai buni, sunt solicitați peste tot. Acestea sunt lucruri pe care le obții când ai astfel de colaborări. Când stai închis, nu vezi noile tehnologii, noile instrumente. Vara aceasta am avut o întrevedere cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și am avut o discuție bună. Sunt perspective de colaborare și trebuie să colaborăm în situația când avem un război la hotar”, a adăugat spicherul Parlamentului.
În cadrul aceleiași emisiuni, Igor Grosu a menționat că R. Moldova are toate șansele pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană până la sfârșitul acestui an.
„R. Moldova a avut un start, dar noi am ratat acel start, din păcate, în 1990… Țările baltice au pornit atunci și au pornit foarte hotărât. Noi acum trebuie să accelerăm, pentru a fructifica acest moment istoric pe care îl trăim, să deschidem negocierile. Este momentul nostru și nu e vorba de un partid sau altul, este vorba de momentul pe care noi îl trăim istoric pentru societatea noastră. Mai bine de 30 de ani am stat, ne-am frământat, tot felul de concepții – că suntem punte între Est și Vest, că să avem relații și cu CSI și cu UE… 30 de ani tot am experimentat pe seama noastră, haideți să încetăm să mai experimentăm pe noi, e dureros”, a adăugat Igor Grosu.
Pentru a fructifica acest moment istoric, este nevoie de a realiza reformele asumate, a continuat Igor Grosu.
„Acest sentiment și aceste mesaje pozitive pe care le primim noi nu sunt motive de a ne relaxa. Trebuie să ne mobilizăm cu toții, pentru că este șansa generației noastre. Este o ocazie unică. Evenimentele pe care le-am parcurs în ultimii doi ani ne-au arătat că noi putem, am demonstrat lumii întregi, ne-am demonstrat nouă. Eu văd, simt că a apărut acest curaj, încredere în sine. Trebuie să ținem ritmul, să continuăm să implementăm ceea ce ne-am propus. Toamna aceasta va avea două semnificații: pe de o parte deschiderea negocierilor, obiectiv de țară, obiectiv foarte clar realizabil și ambițios. Doi – avem un exercițiu electoral, care la fel are o conexiune cu cele nouă recomandări. Și vom depune tot efortul să organizăm alegeri libere și corecte”, a conchis sursa citată.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2