R. Moldova și România, Plan comun de acțiuni în domeniul justiției: Bucureștiul ar putea delega experți la Chișinău pentru a ne ajuta să transpunem standardele europene în legislația autohtonă
R. Moldova și România vor semna un nou Plan comun de acțiuni în domeniul justiției, în timpul vizitei la Chișinău a ministrei Justiției din România, Alina Gorghiu, care ar urma să aibă loc în viitorul apropiat.
Ministra Justiției de la Chișinău, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat, luni-seară, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, că R. Moldova urmează să preia experiența României în procesul de reformare a justiției, lupta cu marea corupție, consolidarea statului de drept și transpunerea legislației naționale la acquis-ul UE.
„Planul de acțiuni R. Moldova – România pe segmentul de justiție va expira la sfârșitul anului curent și de aceea vrem să avem o claritate a modului de cooperare pentru următorii ani. În cadrul vizitei pe care am întreprins-o la București, am prezentat ministrei Gorghiu o listă preliminară a directivelor UE pe care urmează să le implementăm, în special pe partea ce ține de drepturile procedurale ale persoanelor, victime și ministra a făcut cunoștință, a preluat această listă și a exprimat poziția instituțională de a ne oferi experți în vederea transpunerii acestor directive. Urmează să clarificăm modalitatea de formalizare a contractării acestor experți, fie că e vorba de o detașare și pe cât timp, așa încât să fie totul clar și corect”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.
Alte segmente de interes pentru R. Moldova reprezintă practica României în ceea ce privește medierea și probațiunea, dar și în construcția unor noi penitenciare, la standarde europene.
„Ministra Justiției Gorghiu a salutat faptul că în R. Moldova a intrat în vigoare anul acesta mecanismul de mediere garantată de stat și acum suntem în proces de elaborare a noii legi cu privire la mediere pe cauzele civile, comerciale și reglementarea statutului de mediator, inclusiv în contextul transpunerii unei directive UE și înțeleg că și România este interesată pe acest segment. Și am mai discutat și despre posibilitatea de colaborare pe segmentul probațiunii, dar și de a prelua bunele practici pe construcția penitenciarelor. România devine un exemplu în ceea ce ține de construcția noilor penitenciare la noi cerințe europene”, a mai declarat Veronica Mihailov-Moraru, la TVR Moldova.
Vremuri grele pentru directorul unei întreprinderi municipale de alimentație publică: Un bărbat a povestit cum îi ducea bani ca să avantajeze un agent economic
Ce se va întâmpla când se va opri în Ucraina tranzitul gazului rusesc către Europa?
Un fost angajat al SIS riscă până la șase ani de închisoare pentru că ar fi delapidat instituția cu sute de mii de lei: Complicele său și-a recunoscut vina