R. Moldova și România, MEMORANDUM pentru dezvoltarea de parteneriate și promovarea inovării în domeniul energiei. Sebastian Burduja: „Documentul semnat astăzi creează bazele unei finanțări de start-upuri, inclusiv peste Prut”
R. Moldova și România vor colabora pentru identificarea nevoilor industriei la nivel național și regional pentru tehnologiile verzi, dezvoltarea de programe și proiecte pilot, care să susțină inovarea în domeniul tehnologiilor verzi, identificarea de opțiuni pentru a susține investițiile în soluții semnificative, care să propulseze industria tehnologiilor curate și să influențeze sectorul energetic la nivel regional. Miniștrii Energiei din R. Moldova și România, Victor Parlicov și Sebastian Burduja, au semnat astăzi un memorandum în acest sens.
„Prin acest memorandum, mai adăugăm încă o linie de colaborare cu România, de data aceasta pe dimensiune de inovare. După ce am adoptat Legea cu privire la dezvoltarea soluțiilor inovatoare în domeniul energiei, cunoscută ca „Sandbox”, acest memorandum ar ajuta să creăm oportunități pentru finanțarea soluțiilor inovative, tehnice și economice, dar și noi modele de business în domeniul inovațiilor din sectorul energetic. Suntem recunoscători României pentru suportul continuu în vederea consolidării securității energetice, adaptării bursei de energie după model european și, bineînțeles, pentru toate transformările care ne apropie de piața europeană. Aceste schimbări, care deja sporesc semnificativ confortul consumatorilor, nu ar fi posibile fără suportul fără precedent al prietenilor de peste Prut”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, după semnarea documentului.
Totodată, Victor Parlicov s-a referit la sprijinul constant oferit de România și a subliniat angajamentul R. Moldova de a continua conectarea sistemului său energetic cu cel românesc și integrarea în piața energetică europeană, obiectiv fixat până la finele anului 2029.
„Toate proiectele pe domeniul energetic dintre România și R. Moldova sunt vitale, este vorba și despre construcția liniilor de interconexiune energetică, și despre consolidarea capacității de tranzit al gazelor prin gazoductul Iași-Ungheni, iar acum dorim să colaborăm pe domeniul inovațiilor, ca să putem cupla și posibilitatea de inovare. R. Moldova poate fi considerată un adevărat exemplu, din perspectiva inovării și digitalizării. O mai bună rețetă de succes nu există decât îmbinarea oportunităților sectorului energetic cu partea de inovare și start-upuri. Acest memorandum nu este doar o înțelegere, documentul semnat astăzi creează bazele unei finanțări de start-upuri, inclusiv peste Prut”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei din România.
Părțile au mai convenit să depună eforturi comune pentru dezvoltarea de proiecte și inițiative care să susțină inovarea în mod special pentru soluții digitale și inteligente pentru Cleantech, energie regenerabilă avansată, energie nucleară, ecosistem cuprinzător pentru hidrogen verde, inclusiv producție de echipamente specifice producerii hidrogenului, investiții în infrastructuri de transport de hidrogen, dar și în stații de alimentare, precum și proiecte pentru stocare a energiei, producerii de biomasă și implementarea sistemelor de încălzire-răcire verzi și eficiente energetice.
Povestea TRAGICĂ a celor mai cunoscuți cvintupleți din lume: Cele cinci fetițe, separate de familie și expuse ca la grădina zoologică
Moartea misterioasă a geniului Eminescu sau cine a vrut să îl facă nebun?
FOTO // Drumul LUNG al unui test pentru COVID-19, rezultatele căruia sunt gata în cel puțin opt ore: Cum decurge o zi de muncă a angajaților de la laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică