R. Moldova și România, decise să prelungească Acordul privind controlul coordonat la Leușeni - Albița: Plan nou de cooperare între Serviciul Vamal al R. Moldova și Autoritatea Vamală Română în domeniul antifraudă și facilitarea comerțului
Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Albița (România) - Leușeni (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România, semnat pe 9 februarie 2023, va fi prelungit. La această înțelegere au ajuns miercuri, 11 octombrie, conducerile Serviciului Vamal al R. Moldova și Autorității Vamale Române, în cadrul unei întrevederi desfășurate la Biroul vamal de frontieră Albița, România.
În cadrul întrevederii a fost încheiat un nou Plan de cooperare între Serviciul Vamal al Republicii Moldova și Autoritatea Vamală Română privind intensificarea cooperării în domeniul antifraudă și facilitarea comerțului.
Potrivit Serviciului Vamal, documentul include activități comune ce vor contribui la dezvoltarea şi consolidarea cooperării vamale bilaterale, promovarea eficienței ambelor instituții prin schimb reciproc de cunoștințe și experiență, dar și implementarea unor măsuri ce vor facilita activitatea transportatorilor, prin fluidizarea traficului și reducerea timpilor de așteptare.
Autoritățile vamale urmează să contrapună toate datele privind mijloacele de transport destinate transportului internațional de mărfuri, în punctele de trecere a frontierei de stat pe cale terestră, maritimă și aeriană, să realizeze schimbul automat de date vamale, precum și să facă schimb operativ de informații în cazul sistării sau limitării traficului în punctele de trecere a frontierei de stat dintre Republica Moldova și România.
Serviciul vamal mai precizează că partea română a exprimat disponibilitatea de a împărtăși experiența sa, dobândită pe parcursul aderării României la Uniunea Europeană, în scopul alinierii sistemului vamal moldovenesc la cel comunitar și a reiterat sprijinul în implementarea angajamentelor de integrare vamală europeană în cadrul mecanismelor de cooperare la nivelul Uniunii Europene.
Printre subiectele abordate între autoritățile vamale ale celor două state s-au mai numărat acțiunile menite să contribuie la fluidizarea traficului de mărfuri, în contextul situației create actualmente la posturile vamale situate pe frontiera moldo-română, implementarea măsurilor comune privind îmbunătățirea capacității infrastructurii, a interoperabilității și eficienței serviciilor în punctele de trecere a frontierei, în scopul asigurării accesibilității către rețeaua transeuropeană de transport, dar și angajamentul de a sprijini Culoarele de Solidaritate UE - UA, în vederea deblocării potențialului logistic, prin utilizarea eficientă a infrastructurii și a echipamentelor existente.
Sistem de schimb rapid de informații privind produsele periculoase, similar celui existent în UE, instituit în R. Moldova: Orice produs periculos va fi semnalat rapid, iar cetățenii vor fi informați imediat
Șoferii din Transnistria, obligați să susțină examene teoretice și practice la ASP pentru obținerea permiselor de conducere: Chișinăul îi ajută pe transnistreni să evite examenele în statele care s-au angajat să recunoască actele emise în R. Moldova
Podul de la Buțeni a intrat în reparații: Lungime de 26,5 metri, lățime de 12 metri și investiții de peste 12,3 milioane de lei