R. Moldova și Germania își vor consolida cooperarea în domeniul securității și APĂRĂRII. Vicepremierul Nicu Popescu, agendă consistentă la Berlin
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, a avut mai multe întrevederi cu oficiali din Germania, inclusiv cu ministra Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, în cadrul vizitei pe care a întreprins-o în această săptămână la Berlin. Subiectele principale ale discuțiilor s-au referit la procesul de aderare a R. Moldova la UE, dar și la consolidarea cooperării în domeniul securității și apărării.
„I-am mulțumit ministrei Annalena Baerbock pentru suportul din cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova. Platforma a fost lansată la inițiativa Germaniei, României și Franței în aprilie 2022, iar cea de-a IV-a ediție a platformei va fi organizată la Chișinău. În contextul mediului actual de securitate regională, am avut o întrevedere și cu secretarul de stat al Ministerului Apărării, Siemtje Moller. Ne-am referit la consolidarea cooperării cu Germania în domeniul securității și apărării, la rolul tot mai important al R. Moldova ca partener regional de securitate precum și la determinarea republicii noastre de a participa activ la misiunile UE de menținere a păcii și consolidarea securității internaționale”, a declarat Nicu Popescu.
Cu ministra pentru Europa și Clima, Anna Lührmann, șeful diplomației de la Chișinău am vorbit despre progresele înregistrate de către autoritățile noastre în vederea îndeplinirii recomandărilor Comisiei Europene și transpunerea acquis-ul comunitar în legislația națională.
„În discuția cu președintele Comisiei de politică externă din Bundestag-ul german, Michael Roth, și cu consilierul pentru politică externă al cancelarului federal, Jens Plotner, am subliniat importanța cooperării interparlamentare între R. Moldova și Germania.
La Berlin, am participat, cu o prezentare, găzduită de către Consiliul European pentru Afaceri Externe (ECFR), unde am vorbit despre procesul de aderare a republicii noastre la Uniunea Europeană, dar și despre cum reușește să facă față R. Moldova numeroaselor atacuri de ordin hibrid. Am vorbit și despre pregătirile pentru organizarea celui de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene, la 1 iunie 2023. Summit-ul este un important sprijin diplomatic pentru R. Moldova într-o perioadă dificilă, dar și expresia angajamentului nostru de a contribui la o Europă pașnică, stabilă și prosperă.
În cadrul discuțiilor, m-am referit la situația internă și cea din regiune. Am declarat că R. Moldova nu este amenințată militar, însă se confruntă cu riscuri de ordin hibrid. Cu toate acestea, autoritățile reușesc să păstreze pacea și stabilitatea, inclusiv datorită suportului oferit de partenerii externi”, a conchis Nicu Popescu.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania