R. Moldova și-a îmbunătățit scorul ANTICORUPȚIE în 2022: A urcat 16 poziții în Indicele Percepției Corupției lansat de Transparency International pentru anul 2022
Republica Moldova a înregistrat un scor de 39 de puncte în Indicele Percepției Corupției (IPC) pentru anul 2022, fiind pe locul 91 din 180 de state incluse în clasament. Astfel, republica noastră și-a îmbunătățit cu 16 poziții locul în acest top timp de un an, scorul IPC al R. Moldova în 2021 fiind de 36 de puncte sau locul 107 din 180 de țări.
În fruntea clasamentului se află Danemarca, țară care a obținut 90 de puncte, urmată de Finlanda şi Noua Zeelandă cu câte 87 de puncte fiecare. La polul opus este Somalia - 12 puncte, Siria şi Sudanul de Sud - câte 13 puncte. România se află pe locul 63 cu un scor de 46 de puncte, iar Ucraina - pe locul 116 cu 33 de puncte.
Potrivit IPC 2022, lansat marți, 31 ianuarie, la Berlin de către Transparency International, deși R. Moldova a demarat procesul de implementare a Strategiei privind asigurarea independenţei şi integrităţii sectorului justiţiei, „reforma justiţiei este mult prea lentă, rezultatele nefiind palpabile”. Mai mult decât atât, autorităţile nu reuşesc să asigure, în suficientă măsură, un proces incluziv şi transparent de monitorizare.
Transparency International (TI) mai punctează că se menţin carenţe serioase la capitolul comunicării autorităţilor publice cu societatea civilă, iar anul 2022 a fost unul cu provizorat în funcţiile de conducere a Procuraturii Generale şi a Autorității Naționale de Integritate (ANI), ceea ce face dificilă exercitarea unui control eficient al instituţiilor.
„Refuzul de a reveni la procedurile de concurs pentru suplinirea funcţiilor de director şi adjuncţii directorului CNA şi vice-preşedintele ANI afectează credibilitatea autorităţilor anticorupţie, constituind un regres în implementarea standardelor internaţionale. Este regretabilă lipsa unei dinamici în dosarele de rezonanţă, mai cu seamă în dosarul „miliardului furat”. Republica Moldova rămâne restanţieră în implementarea mai multor recomandări ale Grupului de state contra corupţiei (GRECO)”, se arată în raportul TI.
Pentru a reduce nivelul corupției în R. Moldova, experții recomandă elaborarea unui nou document de politici publice în domeniul anticorupţie, punerea în aplicare, efectivă şi eficientă, a instrumentelor controlului parlamentar asupra activităţii anticorupţie, desfăşurarea, în strictă concordanţă cu prevederile legale, a concursului pentru suplinirea funcţiei de preşedinte al ANI, consolidarea capacităţilor Serviciului de Informații și Securitate în verificarea titularilor şi candidaţilor la funcţii publice şi în evaluarea Centrului Național Anticorupție din perspectiva riscurilor de corupţie, precum și impulsionarea dosarelor de rezonanţă, mai cu seamă a dosarului „miliardului furat”.
Menționăm că topul IPC 2022 a fost elaborat în baza a 13 surse externe - cercetări/studii ale unor organizații notorii - și reflectă nivelul corupției din sectorul public perceput de către experți și oamenii de afaceri. Indicele este calculat la o scară de la 0 până la 100, unde „0” semnifică corupție totală, iar „100” – lipsă totală de corupție.
IPC 2022 atestă că, în pofida eforturilor depuse, amploarea problemei este enormă: media globală – un scor de 43 de puncte al indicelui - rămâne neschimbată pentru al 11-lea an consecutiv, iar mai mult de două treimi dintre țările din clasament au probleme serioase la acest capitol, cu scoruri ale indicelui sub 50 de puncte.
Trimiterile poștale și mărfurile expediate din Ucraina, verificate mai minuțios în R. Moldova, după bomba depistată la aeroport într-o mașinuță
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați