R. Moldova se va număra printre puținele STATE din lume, care vor avea un ACORD de liber schimb cu Elveția. Guvernul de la Berna va aloca 2 000 000 de franci pentru gestionarea crizei refugiaților și va DESCHIDE piața pentru producătorii moldoveni
Guvernul de la Berna va aloca 2 000 000 de franci elvețieni pentru gestionarea crizei refugiaților și, totodată, va deschide piața pentru producătorii din R. Moldova. Promisiunea a fost făcută astăzi la Chișinău de către președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis, după întrevederea cu Maia Sandu.
„Este pentru prima dată când un președinte al Confederației Elvețiene vine în R. Moldova. Mi-aș fi dorit ca această vizită să fi fost în alte circumstanțe. Totuși, cred că această vizită are o importanță deosebită din punct de vedere simbolic, în contextul celor 30 de ani de relații diplomatice. Această vizită se impunea de vreo 20 de ani”, a precizat Cassis.
Discuțiile dintre Maia Sandu și Ignazio Cassis s-au axat mai mult pe războiul din Ucraina și provocările cu care se confruntă R. Moldova, în contextul în care deja peste 360 de mii de refugiați ucraineni au intrat pe teritoriul republicii noastre.
„Atacul militar rus cauzează suferințe teribile în Ucraina. Acest atac plasează toată Europa, în special țările vecine, în fața unor provocări considerabile. Am fost impresionat de solidaritatea de care dați dovadă față de persoanele afectate direct de acest război. Sunt impresionat de eforturile depuse de țara dvs. mică în gestionarea crizei refugiaților. Această criză afectează echilibrul întregii țări. Vreau să exprim recunoștința Elveției pentru autorități, dar și pentru populația R. Moldova”, a adăugat Cassis.
Oficialul elvețian a subliniat că Guvernul de la Berna va aloca 2 000 000 de franci elvețieni (circa 1,95 de milioane de euro) Republicii Moldova pentru gestionarea crizei: „Acești bani se adaugă la investițiile pe care le facem în fiecare an pentru a vă ajuta să luptați împotriva corupției și de a crea bazele unui stat stabil și prosper. Totodată, am expediat 20 de tone de material de protecție, lenjerie etc. Am delegat experți în domeniul umanitar, care sunt aici și ajută la crearea structurilor necesare. Puteți conta pe sprijinul Elveției pentru a face față crizei. Niciodată nu ne-am fi imaginat că, în secolul XXI, în Europa s-ar putea întâmpla așa ceva. Elveția a condamnat puternic această încălcare brutală a dreptului internațional. A adoptat nu doar sancțiunile UE, dar a mers mai departe. Au fost sancționați și alți oligarhi, care nu au fost incluși în lista UE”.
Președintele Confederației Elvețiene a promis că țara sa își va deschide piața pentru produsele moldovenești și a invitat-o pe Maia Sandu să întreprindă o vizită oficială în Elveția.
„Întrevederea de astăzi s-a axat mult pe războiul din Ucraina, dar nu noi am ales acest subiect, e realitatea în care trăim. Doresc foarte mult să întreprindeți o vizită oficială în Elveția cât mai curând posibil, când se va termina războiul. Aveți de înfruntat multe provocări și vă dorim multă forță și curaj. Noi suntem alături de dvs. Vreau să vă dau asigurări că vom deschide piața pentru produsele din R. Moldova. E vorba de semnarea unui acord de liber schimb cu țările EFTA, Asociației Europene a Liberului Schimb. Acest acord ar oferi oportunități suplimentare de export pentru produsele moldovenești, în special în contextul regional existent și al necesității stringente de reorientare a acestora. Acesta și este motivul pentru care noi acum discutăm despre un acord de liber schimb cu clubul țărilor care fac parte din EFTA. Dorim să avem un acord de liber schimb cu R. Moldova anume pentru a deschide piața, pentru a anula aceste taxe vamale. Aceste discuții au loc, dar sunt multe detalii care trebuie puse la punct. Urmează să decidem ce facem cu produsele agricole, de exemplu. Avem asemenea acorduri cu vreo 30 de țări din lume și în cadrul acestui club vom fi foarte implicați pentru a pune în aplicare acest acord. Suntem interesați să favorizăm schimburile între R. Moldova și Elveția”, a conchis Cassias.
De partea cealaltă, președinta Maia Sandu a menționat că R. Moldova are o cooperare foarte bună cu Elveția. „Biroul pentru Cooperare și Dezvoltare al Elveției, care activează în republica noastră din anul 2000, a sprijinit numeroase proiecte de dezvoltare în domenii esențiale precum dezvoltarea locală, sistemul de sănătate, turismul rural sau migrația. Domnule președinte, mi-aș fi dorit să ne vizitați în timp de pace, pentru a discuta extinderea cooperării noastre. Din păcate, de aproape o lună, regiunea noastră trăiește cu realitatea războiului alături.
Războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei a adus instabilitate și multă durere oamenilor din țara vecină. Din prima zi a conflictului, R. Moldova a condamnat ferm agresiunea militară și a chemat la restabilirea păcii. R. Moldova a deschis hotarele sale pentru a adăposti oamenii din țara vecină, care fug de război. Peste 360 de mii de oameni din Ucraina au intrat în R. Moldova din 24 februarie. Aproximativ 100 de mii au rămas aici, în R. Moldova”, a spus Maia Sandu.
Șefa statului a punctat că R. Moldova are resurse limitate, iar numărul mare al refugiaților pune presiune pe sistemul de stat și pe capacitățile republicii noastre. „Am cerut ajutorul partenerilor, al comunității internaționale pentru sprijin în gestionarea fluxului de refugiați, dar și în relocarea refugiaților care doresc să plece mai departe. Războiul din Ucraina are loc chiar la hotarul R. Moldova. Acest conflict va afecta profund și pe termen lung situația economică, socială și de securitate din R. Moldova.
Antreprenorii noștri simt deja aceste efecte. Importatorii și exportatorii legați de piețele din Est suferă pierderi mari. Moldova ratează investiții. Securitatea economică a regiunii rămâne complicată. În acest context, deschiderea piețelor alternative - cum ar fi cea a Elveției - pentru produsele noastre care nu mai pot ajunge pe piețele din Est din cauza războiului ar fi un gest de sprijin clar și univoc pentru antreprenorii din Moldova.
Dorim să extindem cooperarea noastră bilaterală și în alte domenii. Ele includ prevenirea și combaterea corupției, cooperarea agențiilor specializate din țările noastre pentru recuperarea activelor rezultate din fraude. De asemenea, cred că avem un potențial mare de cooperare în domeniul energiei regenerabile, eficienței energetice, cercetării, politicii medicamentelor, protecției mediului și celui de securitate”, a mai spus Maia Sandu.
FOTO // Trupa „Ghioceii” din Mingir, condusă de Mihail Sîrbu, este aplaudată în R. Moldova și peste hotare. Mulți elevi din satul Mingir devin actori profesioniști
Ucraina lucrează la noi sisteme de apărare aeriană, anunță Zelenski, după ce Rusia a testat o nouă rachetă
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie