R. Moldova se alătură statelor din UE, SUA și Canada, EXPULZÂND diplomați ruși: Numărul a ajuns la OPT. Reacția BOLNĂVICIOASĂ a lui Dodon
Diplomația R. Moldova s-a alăturat statelor din UE, SUA, Canada și anunță expulzarea a trei diplomați ruși de pe teritoriul R. Moldova, în semn de solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, care califică atacul de la Salisbury drept o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional.
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) arată într-un comunicat de presă că l-a convocat ieri pe Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametshin, căruia i s-a adus la cunoştinţă faptul că trei diplomați din cadrul misiunii sunt declaraţi persona non grata și sunt obligați să părăsească teritoriul republicii în termen de 7 zile.
Astfel, numărul diplomaților ruși expulzați din R. Moldova în ultimul an ajunge la opt, după ce, în luna mai 2017, diplomația noastră a mai declarat persona non grata încă cinci angajați ai Ambasadei Ruse la Chișinău, suspectați că erau agenți ai Serviciului rus de Informații Militare (GRU) și ar fi recrutat combatanți pentru conflictul separatist din estul Ucrainei.
Președintele R. Moldova, Igor Dodon, și-a exprimat „profunda indignare” și a condamnat decizia Guvernului de la Chișinău de a expulza diplomații ruși, gest de solidarizare cu Marea Britanie pe teritoriul căreia a fost otrăvit fostul spion rus, Serghei Skripal, și fiica acestuia.
„Condamn categoric această nouă provocare antirusească.Republica Moldova nu și-a asumat niciun fel de angajament comun în raport cu Marea Britanie și alți membri NATO în vederea întreprinderii unor astfel de acțiuni, reieșind din principiul de solidaritate de bloc. Țin să precizez că mai multe țări membre NATO, precum Republica Slovacă și Republica Turcia, dar și un stat membru al Uniunii Europene, Republica Austria, au refuzat să participe la acest demers colectiv ostil cu caracter antirusesc.
Este şi mai absurdă o acțiune de acest gen acum, după vizita în R. Moldova a viceministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, în cadrul căreia reprezentanții tuturor structurilor superioare ale puterii s-au expus pentru restabilirea unor bune relații cu Moscova”, a reacționat Dodon pe Facebook.
Șeful statului a mai adăugat că „abia după alegerile parlamentare din toamna anului curent relațiile noastre cu Federația Rusă vor reveni în albia parteneriatului strategic la toate nivelurile”.
Menționăm că, până acum, cel puțin 24 de țări din întreaga lume care au anunțat că se solidarizează cu Marea Britanie și expulzează diplomați ruși în semn de protest față de folosirea unui agent chimic, o neurotoxină, pe teritoriul unui stat UE, în încercarea de a elimina un fost spion dublu rus. În total, aproape 140 de angajați ai MAE rus se vor întoarce forțat acasă.
Ce state și câți diplomați ruși expulzează, vedeți AICI.
Teste de evaluare la Limba și literatura română și la Matematică, scrise de elevii claselor a VIII-a și a IX-a din 32 de raioane, precum și municipiile Bălți și Chișinău
S.A. „Moldovagaz” prezintă argumentele privind solicitarea de majorare a tarifului la gaze cu circa 40 la sută
VIDEO // „Gazprom” condiționează livrarea de gaze către regiunea transnistreană pe rute alternative cu achitarea datoriilor în sumă de peste 700 de milioane de dolari