17:44:50 22.11.2024
Stiri

R. Moldova scapă DEFINITIV de dependența față de Rusia, după ce a SEMNAT cu UE o nouă foaie de parcurs în domeniul ENERGETIC. „Vom fi parte a pieței UE înainte de a deveni stat membru. Cetățenii vor beneficia de FACTURI mai mici”

Actualitate 02.02.2024 13:28 Vizualizări1868 Autor: Ziarul National
R. Moldova scapă DEFINITIV de dependența față de Rusia, după ce a SEMNAT cu UE o nouă foaie de parcurs în domeniul ENERGETIC. „Vom fi parte a pieței UE înainte de a deveni stat membru. Cetățenii vor beneficia de FACTURI mai mici”


R. Moldova, Comisia Europeană și Secretariatul Comunității Energetice au agreat vineri, 2 februarie, o nouă foaie de parcurs în domeniul energetic, care va permite republicii noastre să devină în următorii patru ani parte a pieței energetice a Uniunii Europene (UE). Calendarul aprobat de părți prevede racordarea R. Moldova cu o viteză mai mare la regulile pieței europene, astfel încât statul nostru să beneficieze de investiții în dezvoltarea infrastructurii energetice. Anunțul despre semnarea acestui calendar comun a fost făcut astăzi de către ministrul Energiei, Victor Parlicov, și comisarul European pentru Energie, Kadri Simson, aflată într-o vizită de lucru la Chișinău.

„Astăzi a avut loc cel de-al cincilea Dialog la nivel înalt în domeniul energetic între Comisia Europeană și R. Moldova. Mă simt în R. Moldova ca acasă și nu doar din cauza faptului că împreună ne-am confruntat cu o situație foarte dificilă, după ce Rusia a început să manipuleze piața energetică. Cel de-al cincilea Dialog la nivel înalt este un semn al bunei cooperări. Noi sprijinim R. Moldova în domeniul energetic. Astăzi a fost semnată o nouă foaie de parcurs între R. Moldova și UE și am convenit pașii următori în ceea ce privește piața comună. Foaia de parcurs este o bază clară pentru cooperare și, de asemenea, identifică momentele unde Comisia Europeană poate să acorde asistență tehnică și financiară. Foaia de parcurs sprijină R. Moldova în ceea ce privește consolidarea rezilienței sale energetice și tranziția spre un viitor mai sigur și mai curat din punct de vedere ecologic. Acest lucru aduce R. Moldova mai aproape de UE”, a declarat Comisarul european Kadri Simson, în cadrul unui briefing de presă comun cu ministrul Victor Parlicov.

Potrivit oficialului european, UE a alocat R. Moldova 1,2 miliarde de euro din 2021 și până acum, iar o parte din bani a fost folosită pentru a ajuta cetățenii R. Moldova să depășească în siguranță două ierni.

„În decembrie 2023, a fost luată decizia de a deschide negocierile de aderare cu R. Moldova, iar asta demonstrează că vă vedem ca parte a UE. R. Moldova a reușit să facă pași importanți în reformarea sectorului energetic, R. Moldova a aliniat legislația sa la cea europeană. Comisia Europeană a oferit R. Moldova circa 1,2 miliarde de euro, în calitate de suport financiar, din decembrie 2021 și până acum. Asta include și suportul pentru consolidarea siguranței aprovizionărilor. Guvernul de la Chișinău a reușit să sprijine gospodăriile vulnerabile și întreprinderile. Au fost acordate resurse și pentru tranziția spre o energie mai curată. R. Moldova este un element important al cooperării regionale. Acum sarcina noastră este să asigurăm rute alternative de aprovizionare cu electricitate și gaze, să asigurăm conexiunile care vor face R. Moldova mai rezilientă în fața încercărilor de manipulare din partea Rusiei”, a punctat Kadri Simson.

De partea cealaltă, ministrul Victor Parlicov recunoaște că ultimii doi au fost „stres-test” pentru toată Europa, inclusiv R. Moldova, din cauza războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei.

„Nu doar R. Moldova, dar toată Europa a trecut în ultimii doi ani printr-o perioadă dificilă, după ce Federația Rusă a încercat să manipuleze și să utilizeze gazele naturale ca armă împotriva UE. Noi am fost afectați cel mai direct. Acum noi suntem în situația în care nu mai depindem de un singur furnizor de gaze, avem diversificată și alimentarea R. Moldova cu energie electrică. Am căpătat experiența de a lucra cu piețele internaționale de gaze și de energie. Acest lucru se datorează și sprijinului masiv al UE și altor parteneri de dezvoltare”, a precizat Parlicov.

În opinia sa, R. Moldova s-ar fi pomenit într-o situație foarte dificilă, dacă nu ar fi realizat sincronizarea rețelelor electrice cu Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport și de Sistem pentru Energie Electrică (ENTSO-E).

„Nu aveam să trecem peste testul pe care ni l-au organizat (rușii - n.r.) în noiembrie 2022, atunci când aveam volume de gaze limitate, când Centrala de la Cuciurgan nu furniza energie, când sistemul ucrainean a fost bombardat și când prețurile erau foarte mari. Fără această sincronizare, nu aveam să trecem peste acea perioadă. Fără sprijinul partenerilor, nu aveam cum să diversificăm furnizorii de gaze, nu aveam cum să facem stocuri de gaze și să fim pentru prima oară siguri, indiferent de ce se întâmplă pe piețele internaționale, că vom fi asigurați cu energie și vom avea prețuri fixe”, a spus Parlicov.

Acum, după deschiderea negocierilor de aderare la UE, R. Moldova intră într-o nouă etapă nouă în ceea ce privește domeniul energetic.

„Viteza cu care va trebui să ne mișcăm trebuie să fie și mai mare, pentru ca în 2027 - 2028, atunci când finalizăm și interconexiunile energetice cu România, să putem reintegra R. Moldova pe piața energetică a UE. Putem fi parte a pieței energetice a UE înainte de a deveni stat membru al UE. Iar acest lucru va veni cu beneficii pentru cetățeni. În primul rând, e vorba de scăderea facturilor grație investițiilor în eficiența energetică. În al doilea rând, vor fi investiții în sectorul energetic. Cetățenii vor avea posibilitatea să-și aleagă furnizorul.

Acum ne gândim la provocările legate de iernile viitoare, discutăm cu colegii din Ucraina și UE cum trecem de anul 2024, atunci când se termină contractul de tranzit de gaze între „Gazprom” și Ucraina. Deci, foaia de parcurs agreată astăzi ne permite să ne mișcăm mai rapid atât pe dimensiunea racordării legislației la regulile pieței europene, cât și în tot ceea ce ține de infrastructură, investiții, interconexiuni etc. Probabil este prima oară când avem un plan agreat de comun acord, în care avem angajamente de partea noastră, dar și de angajamente din partea Comisiei Europene cu privire la sprijinul acordat nouă”, a conchis Victor Parlicov.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md