R. Moldova s-ar putea confrunta cu întreruperi de curent electric de la 1 ianuarie 2025. Maia Sandu: „Tare sper ca această iarnă va fi ultima în care mai suntem șantajați energetic”
După premierul Dorin Recean, și președinta Maia Sandu anunță că R. Moldova s-ar putea confrunta cu întreruperi de curent electric de la 1 ianuarie 2025, atunci când „Gazprom” va sista furnizarea de gaze către regiunea transnistreană, ca urmare a expirării contractului de tranzit pe teritoriul ucrainean, deși există „condiții tehnice” să livreze gaze pe o rută alternativă.
„S-ar putea să avem întreruperi de curent electric, pentru că, chiar dacă noi am făcut foarte mult pentru a grăbi construcția de linii de tensiune înaltă care să ne unească cu piața românească, prima line va fi gata doar la finele anului 2025, iar următoarele – până în 2028. Noi putem acum să cumpărăm curent pe piața europeană prin Ucraina. De fiecare dată când Rusia va bombarda rețelele electrice ale Ucrainei, asta ne va afecta și pe noi, în momentul în care nu vom mai putea cumpăra energie din regiunea transnistreană”, a explicat Maia Sandu astăzi, într-o conferință de presă.
Președinta a adăugat că este foarte important „să facem cu toții un efort” ca să economisim energia electrică, astfel încât să putem reduce consumul și cheltuielile.
CITIȚI și Maia Sandu, despre „situația generată de Kremlin” în privința aprovizionării Transnistriei cu gaze: „Dacă criza va fi declanșată de la 1 ianuarie, este clar că vom plăti mai mult pentru energia electrică”
„Tare sper ca această iarnă va fi ultima în care mai suntem șantajați energetic. Pentru că, în cazul gazelor naturale avem alternativă, iar în cel al energiei electrice urmează să avem alternativa până la finalul anului 2025”, a punctat șefa statului.
Maia Sandu a adăugat că a discutat de mai multe ori cu autoritățile de la Kiev problema tranzitului de gaze rusești pe teritoriul Ucrainei. Totodată, ea a subliniat că „Gazprom” poate livra gaze în regiunea transnistreană pe o rută alternativă, însă gigantul rus nu dorește să-și îndeplinească obligațiile contractuale, având scopul să „creeze o nouă criză energetică în statul nostru”.
„Noi discutăm acest subiect cu partea ucraineană de un an. Guvernul a discutat cu Fondul Monetar Internațional și cu alți finanțatori încă din 2023 această problemă. Am discutat și cu partea ucraineană și anterior, iar prim-ministrul a avut o discuție cu prim-ministrul Ucrainei acum câteva zile. Vă rog să înțelegeți că ponderea gazelor care ajung în R. Moldova este de 5% din tot volumul care este transportat prin Ucraina. În momentul în care nu mai sunt transportate gazele pentru alte țări, Ucraina nu are cum să transporte doar pentru noi 5%. Decizia a fost luată de Ucraina, iar pentru Uniunea Europeană, ați văzut că inclusiv Austria a declarat că nu mai cumpără gaze de la Gazprom”, a afirmat Maia Sandu.
Potrivit președintei, o eventuală nouă criză energetică provocată de Rusia reprezintă pentru noi „încă o lecție” că nu putem miza pe această sursă nesigură de energie.
Menționăm că premierul Dorin Recean a anticipat, ieri-seară, în cadrul unei emisiuni televizate, posibile deconectări de energie electrică de la 1 ianuarie 2025, însă adăugat că acestea ar putea avea loc doar izolat și pentru perioade limitate.
Pedepse DURE pentru corupția electorală: Amenzi de la 67 500 la 550 000 de lei și închisoare de până la șapte ani și pedepse pentru agitația electorală efectuată de preoți
Aproape 170 000 de cetățeni ai R. Moldova așteaptă să-și redobândească cetățenia ROMÂNĂ: „Asta înseamnă că, în curând, vom avea aproape 1,5 MILIOANE de cetățeni ai R. Moldova și României deopotrivă”
Un alt om alt lui Șor riscă să ajungă la PUȘCĂRIE din cauza fugarului. Un lider local din Cimișlia a acceptat, iar ulterior a împărțit circa 3 000 000 de lei proveniți de la „un grup criminal organizat”