R. Moldova reia consultările cu China după o pauză de 12 ani: Chișinăul și Beijingul își doresc „apropiere” politică, diplomatică, economică, dar și sprijin reciproc în cadrul organizațiilor internaționale
R. Moldova și China își doresc intensificarea cooperării în domenii precum politica și diplomația, economia, dreptul, cultura, domeniul social-umanitar, consular, dar și susținere reciprocă în cadrul organizațiilor internaționale.
Modalitățile de colaborare au fost discutate la Beijing, în cadrul celei de-a cincea rundă a consultărilor politice moldo-chineze, ultima fiind desfășurată în anul 2012. Delegațiile au fost conduse de secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău, Sergiu Mihov, și omologul său chinez Liu Bin.
„În contextul susținerii reciproce a suveranității și integrității teritoriale, Sergiu Mihov a reafirmat angajamentul Republicii Moldova față de principiul One China, iar Liu Bin a subliniat sprijinul Chinei pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova. Secretarul de stat a reiterat, totodată, interesul republicii noastre de a extinde cooperarea moldo-chineză în domeniul comercial-economic și investițional, având în vedere expertiza Chinei în atragerea de investiții externe și modernizarea economiei. De asemenea, a fost subliniat succesul Chinei în dezvoltarea sectorului energiei regenerabile, tehnologiilor informaționale și digitalizării economiei și societății”, transmite diplomația de la Chișinău.
Cei doi oficiali au convenit ca, în anul 2025, să fie organizată următoarea sesiune a Comisiei mixte interguvernamentale pentru cooperarea comercial-economică, dar și următoarea rundă de consultări politice interministeriale la Chișinău. În cadrul discuțiilor, ambele părți au exprimat deschiderea pentru continuarea explorării posibilităților de cooperare în cadrul inițiativei economice „Centura și Drumul”, care oferă oportunități importante pentru implementarea proiectelor de conectivitate economică și dezvoltarea infrastructurii de bază.
„Printre alte subiecte abordate s-au numărat aspirațiile europene ale Republicii Moldova, situația de securitate din regiune, inclusiv războiul din Ucraina, reglementarea conflictului transnistrean, precum și evoluțiile politice din Asia de Sud-Est și zona Pacificului”, cităm din comunicatul MAE.
Secretarul de stat Sergiu Mihov a participat, de asemenea, la o întâlnire cu cercurile de afaceri din China, unde a susținut un discurs despre oportunitățile investiționale ale Republicii Moldova, subliniind atractivitatea R. Moldova ca destinație sigură pentru investiții, situată într-o zonă cu un potențial economic semnificativ.
Radu Ghilaș, regizor, actor: Piesa „Eu am vorbit cu Putin” este „o exorcizare a fricilor legate de război și de figura lui Vladimir Putin”
Licențierea importului de cereale și oleaginoase ar putea fi extinsă și pentru anul 2025: MAIA a inițiat procesul
Mașini de scris Braille, video-lupe, software-uri de citire a ecranului sau tastaturi adaptate: UNICEF, donație pentru copiii cu deficiențe de văz și auz din R. Moldova, în valoare de trei milioane de lei