R. Moldova, printre PRIMII 10 exportatori din lume de mere și prune, dar și în TOP 20 al exportatorilor de cireșe și caise: Ce cantități de fructe producem anual acasă
Deși suntem un stat mic, fructele pe care le producem în R. Moldova ocupă locuri de frunte în exporturile mondiale.
Datele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct” arată că R. Moldova se numără printre primii 10 exportatori din lume de mere și prune. Totodată, republica noastră se află printre primii 20 exportatori de cireșe și caise.
Anual, în R. Moldova sunt culese peste 500 de mii de tone de mere anual. Livezile de mere ocupă circa 56 000 de hectare, iar suprafețele livezilor intensive, care permit obținerea unor fructe uniforme și de o calitate înaltă, sunt în permanentă creștere.
În livezile din R. Moldova sunt cultivate mai mult de 20 de soiuri de mere, cele mai multe „Florina”, „Fuji”, „Gala”, „Golden Delicious”, „Granny Smith” și „Renet Simirenco”.
Cu un volum de producere tot mai mare, capacități de sortare și depozitare moderne, merele moldovenești își găsesc consumatori fideli în Europa de Vest, Orientul Mijlociu și mai departe.
Și prunele „made in Moldova” se bucură de o cerere înaltă. Prunele ocupă locul doi în topul celor mai exportate fructe din R. Moldova, livrate în stare proaspătă.
În prezent, în Republica Moldova prunele sunt produse pe o suprafață de circa 22 000 de hectare, cu o producție medie anuală de 100 000 de tone. Deși R. Moldova produce mai multe soiuri de prune, „Kabardinka”, „Stanley” și „President” sunt cele mai solicitate pentru export.
De asemenea, R. Moldova este în Top 20 al exportatorilor mondiali de cireșe, iar Asociația „Moldova Fruct” estimează că, datorită investițiilor în acest sector, în scurt timp vom ajunge în Top 10.
În prezent, Republica Moldova are mai mult de 4 000 de hectare plantate cu cireși, iar suprafețele ocupate de livezi intensive sunt în creștere. În următorii ani, plantațiile intensive vor contribui la creșterea exponențială a producției de cireșe din R. Moldova, care în prezent ajunge la aproximativ 15 000 de tone pe an.
Și producerea caiselor este un sector care înregistrează o dezvoltare vertiginoasă în ultimii ani în R. Moldova. Cererea de caise pe piața internațională este tot mai mare, iar producătorii moldoveni au investit considerabil în producerea de caise în ultimii ani.
În prezent, caisul ocupă o suprafață de 4 500 de hectare, iar în fiecare an suprafețele se extind cu peste 200 de hectare.
În ciuda suprafețelor plantate cu cais încă relativ mici, R. Moldova recoltează anual 20 000 de tone de fructe, astfel plasându-se în rândul primilor 20 de exportatori din lume. Exporturile de caise cresc în medie cu 5% anual, mai arată datele „Moldova Fruct”.
Foto: Asociația „Moldova Fruct”
Producția de energie regenerabilă atinge valori-record în R. Moldova: A acoperit a cincea parte din consumul zilei de ieri pe malul drept al Nistrului
Nicolae Negru, în ziua în care Donald Trump este învestit președinte al SUA: „Politica externă a SUA poate influența destinul R. Moldova pe două căi indirecte foarte importante”
REȚEAUA lui ȘOR // Au cumpărat voturi la ultimele alegeri din R. Moldova contra unor sume de până la 3 000 de lei: Șapte persoane din Edineț și Hâncești riscă până la cinci ani de pușcărie și amenzi usturătoare