Votca, la mare căutare: R. Moldova, PRIMA în topul consumului de băuturi ALCOOLICE tari
Într-un clasament publicat pe site-ul BBC News, care afirmă că a utilizat date colectate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, R. Moldova ocupă locul I în lume în ceea ce privește consumul de băuturi alcoolice tari. Țara vecină, România, ocupă locul trei în lume în ceea ce priveşte consumul de bere. Autorii articolului propun şi un test care dezvăluie ce „naţionalitate de băutor” are fiecare utilizator:
Un articol publicat recent pe site-ul BBC, citat de descoperă.ro, arată clasamentul primelor cinci ţări din lume în ceea ce priveşte consumul de băuturi alcoolice, la patru categorii de băuturi: bere, vin, „tării” şi alte băuturi.
Berea a fost definită ca fiind o băutură pe bază de malţ, iar vin se referă numai la băutura alcoolică produsă din struguri. De aceea, orice alte băuturi alcoolizate produse din alte fructe decât strugurii, precum şi din sorg, orez, mei, porumb şi alte cereale, au fost incluse în categoria „alte băuturi”.
Iată şi clasamentul pe naţiuni în ceea ce priveşte consumul diferitelor tipuri de băuturi alcoolice.
Bere:
- Namibia
- Gabon
- România
- Lituania
- Republica Cehă
Vin:
- Portugalia
- Franţa
- Andorra
- Danemarca
- Croaţia
Băuturi alcoolice tari:
- Moldova
- Grenada
- Belarus
- Rusia
- Kazahstan
Alte băuturi alcoolice:
- Nigeria
- Uganda
- Rwanda
- Coreea de Sud
- Sierra Leone
Datele, spun autorii, provin de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care publică periodic informaţii legate de consumul de băuturi alcoolice în ţările lumii, informaţii bazate pe rapoartele comerciale şi fiscale sau, în lipsă, pe date furnizate de companiile producătoare de băuturi alcoolice.
În afară de aceste date, OMS încearcă să cuantifice şi informaţiile legate de consumul neînregistrat în statisticile oficiale, de exemplu băuturi alcoolice preparate şi consumate în gospodărie ori băuturi intrate în ţară prin contrabandă. Volumul acestora este, conform rapoartelor OMS, mult mai mare decât al băuturilor incluse în statisticile oficiale; el este estimat prin studii pe eşantioane reprezentative ori prin aşa-numite „opinii ale unor specialişti” în domeniu.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”