R. Moldova nu va fi lăsată de una SINGURĂ în fața provocărilor. Nicolae Ciucă: „Susținem racordarea fermă, SOLIDĂ a R. Moldova la spațiul european, prin România-prin drumuri și poduri, prin rețele de electricitate și gaz, prin proiecte de dezvoltare”
Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări astăzi, după ședința comună a guvernelor de la Chișinău și București, că R. Moldova nu va fi lăsată de una singură în fața provocărilor, iar în acest sens România va susține „racordarea fermă, solidă a R. Moldova la spațiul european, prin România – prin drumuri și poduri, prin rețele de electricitate și gaz, prin proiecte de dezvoltare locală”.
Declarația integrală a premierului Nicolae-Ionel Ciucă, după ședința comună a guvernelor R. Moldova și României:
Vă mulțumesc, doamnă prim-ministru, pentru primirea călduroasă la prima ședință comună a Guvernelor noastre organizată la Chișinău, în Republica Moldova.
Reuniunea de astăzi ne-a oferit oportunitatea unui dialog de substanță asupra priorităților comune ale celor două Executive. Am transmis Guvernului condus de doamna prim-ministru Natalia Gavrilița un mesaj ferm și sincer de susținere pentru parcursul european al Republicii Moldova, în conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, precum și pentru procesul de reformă profundă pe care îl realizează Guvernul de la Chișinău.
Trebuie remarcat, de la bun început, că „Declarația comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, și a Președintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu” a constituit semnalul unui nou început, oferindu-ne ghidajul politic pentru relansarea cooperării bilaterale.
Am salutat, în discuțiile de astăzi dinamica excelentă a dialogului și a cooperării bilaterale pe care o avem în prezent la toate nivelurile.
România a fost și este alături de Republica Moldova, căreia, în plină criză, i-a acordat, în 2020,asistență oficială pentru dezvoltare în valoare totală record de 46,8 milioane de euro, îndeosebi în domeniul educației prin bursele de studiu atribuite de Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Externe.
Grație contribuției noastre voluntare, organizația European Endowment for Democracy a beneficiat de fonduri în valoare de 300.000 euro, pentru implementarea de proiecte în sprijinul societății civile și al presei independente.
Totodată, în anul 2021, într-o perioadă critică a pandemiei, conform pachetului de sprijin anunțat de președintele Klaus Iohannis, România a donat peste jumătate de milion de doze de vaccin împotriva COVID-19 și peste 100.000 de teste rapide antigen și un nou ajutor medical, în valoare de peste 2 milioane euro.
Agricultorii din Republica Moldova au primit peste 6.000 de tone de motorină din partea României.
România este primul partener comercial al Republicii Moldova și unul din principalii săi investitori. Volumul comerțului pentru anul2021 este de 2,4 miliarde USD, un record în relațiile bilaterale. Dorim să consolidăm aceste evoluții pozitive, pentru a fructifica integral potențialul uriaș de cooperare existent, mai ales prin investiții românești consistente în Republica Moldova. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de eforturi hotărâte pentru îmbunătățirea mediului de afaceri și a climatului investițional în Republica Moldova.
Am avut discuții extinse pe acest subiect, care reprezintă nu doar o așteptare a companiilor românești, ci mai ales un efort absolut necesar pentru dezvoltarea de ansamblu a Republicii Moldova, pentru asigurarea prosperității Republicii Moldova, pentru locuri de muncă mai multe și mai bine plătite, pentru ca bunăstarea să se resimtă la nivelul fiecărui cetățean și a fiecărei localități.
Guvernul României urmărește cu îngrijorare provocările majore cu care se confruntă Republica Moldova în sectorul energetic. Suntem în continuare alături de Republica Moldova în acest domeniu sensibil cu implicații semnificative pentru cetățeni.
Iată că, în mai puțin de trei luni, deja semnăm o parte dintredocumentele care privesc obiectivele Foii de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România - Republica Moldova:
Acordurile privind asistența financiară nerambursabilă de 100 milioane de euro; construirea și consolidarea unor poduri rutiere de frontieră și reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming;
Protocoalele de colaborare în domeniul educației, inspecției muncii, și al învățământului militar;
Planurile de acțiuni în domeniul justiției și al afacerilor interne;
Memorandumurile de înțelegere în domeniile cercetării, dezvoltării și inovării, securității energetice, precum și în domeniul transformării digitale.
Acordul privind asistența financiară nerambursabilă de 100 milioane de euro în beneficiul Republicii Moldova va reprezenta principalul vector prin care România va sprijini în mod practic, în perioada următoare, financiar și tehnic, eforturile Republicii Moldova de dezvoltare durabilă, de avansare pe calea reformelor și apropierii de UE, precum și de creșterea rezilienței în sectoare esențiale pentru societate.
Acest acord va fi, practic, instrumentul prin care ne propunem să susținem racordarea fermă, solidă a Republicii Moldova la spațiul european, prin România – prin drumuri și poduri, prin rețele de electricitate și gaz, prin proiecte de dezvoltare locală.
Acordurile care vizează construirea unui pod peste râul Prut între Ungheni și Ungheni, respectiv consolidarea podului rutier de frontieră între Galați și Giurgiulești care au o puternică semnificație practică și simbolică privind conectarea între România și Republica Moldova.
Avem nevoie de un cadru de colaborare pentru reducerea tarifelor de roaming. Chiar dacă Acordul de azinu echivalează cu reducerea imediată a costurilor de roaming, documentul ne oferă instrumente pentru atingerea acestui obiectiv. Începem, astăzi, acest proces, cu implicarea esențială a operatorilor de telefonie de pe cele două maluri ale Prutului. Sperăm să avem cât mai curând rezultatele pe care le așteaptă cetățenii noștri. Reușita noastră va oferi modele de urmat și în relația Republicii Moldova cu alte state din Uniunea Europeană.
Totodată, în implementarea Foii de parcurs, pe lângă documentele deja indicate care stabilesc ample acțiuni de colaborare și sprijin, au fost realizate progrese clare în sectoare precum mediu, ape și păduri, cooperare regională, lucrări publice și administrație, agricultură, finanțe, fonduri europene, sănătate și cultură.
Există, de asemenea, o cooperare ambițioasă în domeniile apărare, familie, tineret și egalitate de șanse și sport.
Declarația comună privind consolidarea cooperării în domeniul economic și cel investițional, semnată astăzi, transmite un semnal prietenos mediului de afaceri, inclusiv pentru investitorii din România. Angajamentul nostru politic la nivel guvernamental va contribui la extinderea conexiunilor economice și investiționale bilaterale, precum și la promovarea produselor și serviciilor în ambele sensuri.
Depinde doar de noi să continuăm ritmul acestei conlucrări orientate către rezultate în beneficiul cetățenilor noștri. Discuțiile de astăzi au nevoie de acțiunile noastre concrete și cred că aceasta este direcția în care trebuie să mergem. Vreau ca ritmul acesta, îi putem spune accelerat, în care am început să lucrăm împreună să devină o constantă pentru implementarea unei agende comune pentru binele cetățenilor noștri. Mulțumesc!
Regim preferențial pentru rezidenții Zonelor Economice Libere din R. Moldova până în 2034: Facilitățile la plata taxelor vamale, menținute până la 1 ianuarie 2029
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”
Anatol Șalaru, sprijin pentru Adrian Dupu, candidat PNL la Senatul României: „Activitatea sa în Republica Moldova este extraordinară”