R. Moldova NU trebuie să accepte să fie ÎNGENUNCHEATĂ de Rusia. Pretinsa datorie de 709 milioane de dolari trebuie CONTESTATĂ în arbitraj. „După asta vom vedea cine și cui îi este dator în realitate”
Autoritățile de la Chișinău nu ar trebui să recunoască controversata datorie de 709 milioane de dolari, pe care o pretinde Federația Rusă pentru furnizarea gazelor naturale, consideră expertul în energetică și fostul consilier prezidențial, Sergiu Tofilat.
În opinia lui Tofilat, Rusia a încerca în 2014 în așa fel să îngenuncheze Ucraina, dar a pierdut litigiul în instanțele de arbitraj internaționale.
„Politica de șantaj a Moscovei este predictibilă. Un scenariu similar au aplicat și în Ucraina. În aprilie 2014 „Gazprom” a majorat prețul gazului de la 268,5 la 485 de dolari, deci practic l-a dublat. La fel, „Gazprom” a solicitat achitarea pretinselor datorii la gaz de 2,2 miliarde de dolari. De ce? Pentru că poporul ucrainean a decis să iasă din orbita Moscovei și să aleagă calea democratizării”, a menționat Tofilat.
Astfel, R. Moldova trebuie să urmeze aceeași cale ca și ucrainenii.
„Naftogaz” Ucraina a refuzat achitarea datoriei şi a acţionat „Gazpromul” în arbitraj. Peste 3 ani, în decembrie 2017, „Naftogaz” a obținut câștig de cauză. Încă peste 2 ani, în decembrie 2019, „Gazprom” a achitat părţii ucrainene 2,9 miliarde dolari de dolari.
A venit momentul ca şi noi să ne lămurim cu datoria la gaz. Trebuie efectuat un control la „Moldovagaz” şi filialele sale începând cu 1998, de la momentul fondării. După asta vom vedea cine și cui îi este dator în realitate”, a conchis Tofilat.
De menționat că reprezentantul „Gazprom”, Serghei Kuprianov, a declarat sâmbătă că Rusia a oferit R. Moldova un contract corect de furnizare a gazelor, la prețul de piață (cel puțin 800 de dolari), dar partea moldovenească nu a acceptat. Astfel, dacă până la 1 decembrie curent Chișinăul nu va stinge datoria acumulată, plus penalitățile calculate, adică 709 milioane de dolari, atunci livrarea gazelor va fi sistată.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"