R. Moldova NU are posibilități tehnice de a depista noua tulpină, mult mai periculoasă, a SARS-CoV-2 provenită din Marea Britanie: „Nu trebuie să fim îngrijorați”
R. Moldova a înregistrat deja cazuri de infectare cu COVID-19 la persoane venite din Marea Britanie în ultimul timp, după lansarea la nivel mondial a alertei despre apariția unei noi tulpini, mult mai contagioase și periculoase, a SARS-CoV-2 în Marea Britanie.
Totuși, autoritățile din domeniul sănătății nu pot spune dacă în aceste cazuri este vorba despre noua tulpină a SARS-CoV-2 din cauza căreia Israelul a închis aeroporturile, iar statele din Occident au revenit la anumite restricții pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.
„Avem câteva persoane care s-au întors din Marea Britanie și au făcut COVID-19, dar nu avem date despre existența noii tulpini a SARS-CoV-2 în R. Moldova. Noi nu avem posibilități tehnice de a o depista”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Ștefan Gheorghiță, șeful Secției supraveghere epidemiologică a gripei și IRVA din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP).
Potrivit lui Ștefan Gheorghiță, pentru a depista această tulpină a noului coronavirus sunt necesare „investigații și echipamente costisitoare” pe care R. Moldova nu le are.
Responsabilul de la ANSP ne-a mai spus că instituția intenționează să transmită probe „într-un laborator din Europa” pentru a vedea dacă noua tulpină a COVID-19 a ajuns și în R. Moldova.
Deocamdată, Ștefan Gheorghiță îndeamnă cetățenii R. Moldova „să nu fie îngrijorați”.
„Nu trebuie să ne deranjăm, fiindcă măsurile de prevenire a infecției sunt aceleași. Noi depistăm cazurile de COVID-19, izolăm persoanele și tratamentul este același”, afirmă șeful Secției supraveghere epidemiologică a gripei și IRVA din cadrul ANSP.
Menționăm că premierul britanic, Boris Johnson, a declarat zilele trecute, citat de Reuters, că noua tulpină de COVID-19 din Marea Britanie este mai contagioasă, dar poate să conducă și la nivel mai ridicat de mortalitate. „Pe lângă faptul că se răspândește mai repede, se pare că există dovezi conform cărora noua varianta este asociată și cu un grad mai ridicat de mortalitate. Faptul că NHS (n. red. – sistemul național de sănătate britanic) se află sub această presiune intensă este urmarea impactului acestei noi variante”, a spus premierul britanic.
Zilele trecute, autoritățile din România au anunțat câteva cazuri de infecție cu noua tulpină a SARS-CoV-2 înregistrate peste Prut, iar statele din Occident au luat măsuri pentru a limita la maximum răspândirea acesteia pe teritoriul lor.
Ministrul de Externe de la București, Emil Hurezeanu, și Kaja Kallas, discuții despre strategia UE la Marea Neagră, extinderea UE cu R. Moldova și Ucraina și sprijinirea Chișinăului în actuala criză energetică
PLANURI // Investiții de milioane în școli, universități și grădinițe în 2025, alimentație gratuită pentru elevii din clasele a V-a – a IX-a și curriculum nou
NOU // Observatori delegați de MEC în toate clasele ce vor susține examene de absolvire a gimnaziului în 2025, examene evaluate extern la câteva discipline din colegii și centre de examinare dotate cu camere de luat vederi în șase universități