R. Moldova, legată de România prin TREI linii electrice: „Acest efort face parte dintr-o strategie mult mai amplă în care R. Moldova trebuie să devină parte a pieței energetice europene încă înainte de a deveni parte a UE”
R. Moldova va fi interconectată la piața energetică a României prin trei linii electrice. Prima, Isaccea - Vulcănești - Chișinău, este în proces de construcție, a doua, cea care va uni municipiile Bălți și Suceava, are deja finanțarea asigurată, iar Bucureștiul și Chișinăul sunt în proces de a identifica o a treia conexiune între sistemele electroenergetice de pe ambele maluri ale Prutului.
„Suntem deja în proces de implementare a unei linii interne, care să asigure interconexiunea Isaccea – Vulcănești la Chișinău și prin care să sporim securitatea alimentării R. Moldova cu energie electrică, după sincronizarea din 2022. Noi mai avem în plan construcția a încă două lunii, dintre care una este Bălți – Suceava, acordul de finanțare pentru care îl vom semna astăzi. Mai este o linie pe care noi de-abia o trasăm pe hartă, în parteneriat cu România, care să facă o a treia conexiune între sistemele electroenergetice dintre R. Moldova și România. Odată finalizate toate aceste trei linii, preconizăm s-o facem către 2028, noi vom putea, începând cu anul 2029, asta ne dorim și ne propunem, să integrăm piața R. Moldova în piața energetică europeană prin piața românească. Acest efort face parte dintr-o strategie mult mai amplă în care R. Moldova trebuie să devină parte a pieței energetice europene încă înainte de a deveni parte a UE”, a declarat astăzi ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul evenimentului de semnare a Acordului de împrumut dintre Guvernul R. Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD) pentru construcția liniei electrice Bălți - Suceava.
Ministrul Parlicov a ținut să mulțumească partenerilor de dezvoltare pentru că ajută R. Moldova să-și asigure securitatea energetică.
„Aproximativ anul 2029 este acea perioadă când am fi vrut să ajungem într-o piață energetică comună cu UE, cu sprijinul donatorilor, cu sprijinul finanțatorilor externi, cu sprijinul politic al României, fiindcă toate aceste proiecte nu ar fi realizate fără deschiderea României pentru a realiza aceleași investiții pe partea română”, a punctat ministrul Energiei.
Catarina Bjorlin Hansen, șefa oficiului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în R. Moldova, a declarat că Acordul de Împrumut privind implementarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică între Republica Moldova și România, Faza II” prevede acordarea unui împrumut de 30,8 milioane de euro pentru construcția unei stații electrice la Bălți cu o capacitate de 400 kV, precum și reabilitarea unor segmente a rețelelor electrice de transport de pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv prin înlocuirea transformatoarelor din stațiile electrice.
Potrivit Catarinei Bjorlin Hansen, construcția liniei electrice Bălți - Suceava va fortifica securitatea energetică pe ambele maluri ale Prutului, va accelera integrarea R. Moldova în rețeaua energetică europeană și va genera reducerea pierderilor din rețeaua de transport al energiei electrice.
Menționăm că împrumutul de la BERD reprezintă o cofinanțare a proiectului în volum de 40%, alte 30,8 milioane de euro urmând a fi contractate prin intermediul Băncii Europene de Investiții în baza unui alt Acord de Împrumut. De asemenea, proiectul include o componentă de grant în valoare de 15,4 milioane de euro, care urmează a fi acordată de Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.
Valoarea totală a proiectului este estimată la 77 de milioane de euro.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România