R. Moldova își modernizează legislația pentru o integrare digitală sigură în UE


Republica Moldova se aliniază normelor europene în materie de securitate informatică. Membrii Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică au aprobat astăzi raportul referitor la proiectul de modificare a Legii privind identificarea electronică și serviciile de încredere.
Proiectul vizează serviciile de încredere, incluzând semnătura electronică, sigiliile electronice, mărcile temporale, certificatele pentru autentificarea paginilor web.
Documentul a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, în colaborare cu Serviciul de Informații și Securitate. Inițiativa legislativă transpune prevederi ale Regulamentului Uniunii Europene, care se referă la divizarea atribuțiilor între organul de supraveghere și entitatea de evaluare a conformității, fapt ce va duce la un cadru legal clar și transparent, contribuind atât la creșterea securității sistemelor informatice, cât și la prevenirea fraudelor.
Serviciile de încredere sunt esențiale pentru securitatea și validitatea tranzacțiilor electronice în economia și societatea digitală. Astfel, cu scopul atragerii prestatorilor de servicii de încredere calificate la nivel european, autorii propun simplificarea procedurii de autorizare a acestora. Totodată, pentru a asigura securitatea sistemelor informatice și a preveni fraudele, proiectul de lege stabilește unele criterii clare de asigurare și introduce unele mecanisme de verificare a identității.
Alte modificări propuse vizează, în principal, introducerea unor noi concepte – sistemul de identificare electronică și prestatorul de servicii de înregistrare. La fel, în legislație, vor fi stabilite unele niveluri de asigurare a încrederii pentru mijloacele de identificare electronică.
Totodată, la recomandarea experților UE, se mai propune modificarea atribuțiilor Serviciului de Informații și Securitate, care doar va superviza domeniul serviciilor de încredere. În același timp, controlul va fi efectuat de către entitățile specializate în evaluarea conformității. În plus, prestatorii de servicii de încredere vor fi obligați să efectueze auditul de conformitate o dată la cel puțin doi ani.
Documentul urmează a fi examinat în ședința plenară a Parlamentului.











































































