R. Moldova își CONSOLIDEAZĂ sistemele IT de securitatea internă și gestionarea frontierelor. Deciziile adoptate la cea de-a 10-a întâlnire a HUB-ului de Securitate al UE
R. Moldova va beneficia de un nou suport din partea Uniunii Europene pentru gestionarea sistemelor IT, care contribuie la consolidarea securității interne și gestionarea eficientă a frontierelor. Acest lucru a fost decis marți, 28 mai, la cea de-a 10-a ședință operativă a HUB-ului de Securitate al UE, care a reunit la Chișinău oficiali de rang înalt și experți în securitate din cadrul UE și R. Moldova, inclusiv ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și șeful Delegației UE, Jānis Mažeiks.
„Pentru eficientizarea implementării politicilor UE în domeniul justiției și afacerilor interne, au fost create sisteme informatice, care sunt gestionate de eu-LISA, Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție. Bunăoară, datorită bunei funcționări a sistemelor gestionate de eu-LISA, cetățenii Uniunii pot călători liber în toate statele membre ale UE, fără a compromite securitatea Europei”, a comunicat Ambasadorul UE, Jānis Mažeiks.
Această ședință operativă a fost o oportunitate esențială pentru R. Moldova de a discuta și de a stabili parteneriate cu experții europeni în vederea integrării și optimizării sistemelor IT de mari dimensiuni. Aceste sisteme sunt fundamentale pentru consolidarea securității interne și gestionarea eficientă a frontierelor R, Moldova.
„Dacă până acum R. Moldova s-a aliniat în domeniul armonizării legislative în pas cu sistemele IT de mari dimensiuni ale UE, acum avem deja specialiștii ai eu-LISA prezenți în țara noastră, iar acest lucru pe de o parte înseamnă o si mai mare apropiere a țării noastre față de UE, și pe de altă parte arată încrederea acordată de agențiile Europene, autorităților din țara noastră”, a adăugat ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.
În cadrul întâlnirii, R. Moldova a prezentat stadiul actual al propriilor sisteme IT de mari dimensiuni și a infrastructurii aferente, discutând așteptările și provocările în contextul integrării cu sistemele europene. De asemenea, au fost abordate subiecte precum managementul identității biometrice și reziliența infrastructurii critice IT și de comunicații.
Patru morţi și peste 200 de răniți, după ce o mașină a intrat în mulțime la un târg de Crăciun din Germania: Autoritățile R. Moldova încearcă sa afle dacă printre victime sunt și cetățeni moldoveni
Aura Șova, primele declarații, după ce a câștigat sezonul 12 Vocea României. Ce va face cu premiul cel mare: „Mie nu îmi lipsește nimic. Am un acoperiș deasupra capului, am ce să mănânc”
Maia Sandu le cere ambasadorilor să contribuie la atragerea investițiilor strategice în sectoare de producere, agricultură, energie verde și tehnologiile informaționale: ,,Aderarea la UE, prioritatea primordială a politicii externe"