R. Moldova își alege președintele pentru următorii patru ani: Europa sau Rusia?
Cetățenii R. Moldova sunt așteptați duminică, 3 noiembrie, la urne, pentru a-și alege președintele pentru următorii patru ani.
Alegătorii sunt așteptați să voteze la cele 2 219 secții de votare, inclusiv 231 deschise în 37 de state și 30 destinate cetățenilor cu domicliul în Transnistria.
Secțiile se vor deschide la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00.
Pentru turul II de scrutin, Comisia Electorală Centrală (CEC) a tipărit în total 3 659 696 de buletine de vot, iar ca acesta să fie valabil, la urne trebuie să se prezinte cel puțin o cincime dintre alegătorii înscriși în listele electorale.
În turul doi al alegerilor prezidențiale au acces actuala șefă a statului, Maia Sandu, care a fost susținută 656 852 de alegători sau 42,49%, și Alexandr Stoianoglo, care a obținut 401 215 sau 25,95% din voturile oferite pe 20 octombrie.
În mandatul de șef al statului deținut de Maia Sandu, susținută la prezidențiale de Partidul Acțiune și Solidaritate, R. Moldova obținut statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană (UE), au fost deschise negocierile de aderare și în scurt timp va fi înscris obiectivul de integrare europeană în Constituția R. Moldova, urmare a referendumului constituțional din 20 octombrie.
CITIȚI și DEMONSTRAT // Alexandr Stoianoglo, candidatul susținut de rețeaua condamnatului fugar Ilan Șor, care acționează la comanda Kremlinului
Contracandidatul Maiei Sandu, fostul procuror general Alexandr Stoianolgo, cercetat penal în mai multe dosare, este susținut la aceste alegeri de partidului prorus al socialiștilor.
Actualul scrutin este marcat de o tentativă masivă a Federației Ruse de a cumpăra voturi, prin intermediul grupării criminale coordonate de condamnatul fugar Ilan Șor, pentru a împiedica parcursul proeuropean al republicii.
CITIȚI și VIDEO // Obiectivul de integrare europeană, în Constituția R. Moldova! Rezultatele referendumului constituțional din 20 octombrie curent, VALIDATE de Curtea Constituțională
Amintim că, la scrutinul din 20 octombrie, au participat în total 1 564 495 sau 51,75% din alegătorii înscriși în listele electorale, dintre care 16 133 de cetățeni din localitățile din stânga Nistrului și 240 720 la secțiile de votare în străinătate.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”