IMPRESII // R. Moldova, invitat de ONOARE la Bookfest: „Salonul de Carte Bookfest a fost un eveniment semnificativ în contextul politic și cultural actual”
Ion Pop, poet, critic și istoric literar, profesor universitar: „Salonul de Carte Bookfest a fost un eveniment semnificativ în contextul politic și cultural actual. I-am simțit pe oaspeții de peste Prut ca pe niște rude foarte apropiate”
„A fost un eveniment frumos şi foarte semnificativ în contextul politic şi cultural actual, participarea Republicii Moldova ca invitat special la Târgul de carte Bookfest de la Bucureşti, în perioada 28 mai-2 iunie 2024. Standul basarabean, marcat de propoziţia „Te cuprind, Republica Moldova”,semn al îmbrăţişării fraterne, cu mai multe înţelesuri, a fost scena unor importante lansări de cărţi româneşti, tipărite de editurile de peste Prut. Acestea – „Cartier”, „Şiinţa”, „Arc”, „Prut” şi multe altele, au etalat pe standurile de sub emblemele lor un impresionant număr de volume din toate domeniile umanioarelor, cu accente specaile pe istorie, dar şi unmare număr de cărţi de proză, colecţii de poezie, publicistică, traduceri.Într-oatmosferă foarte prietenească momentele de prezentare a unor apariţii editoriale recente au atras atenţia unui public evident interesat deopotrivă de cărţile ca atare şi de autorii şi de invitaţii care le-au comentat în spaţiile dedicate lor.
În avalanşa de lansări în care am fost şi personal angajat, n-am putut participa decât la întâmpinarea publică a câtorva dintre ele, precum cea a excelentei ediţii, mult completate faţă de cea îngrijiită în ţară, acum câţiva ani,de Ion Bogdan Lefter, tipărite la Editura „Ştiinţa” din Chişinău, - două volume dense de Opere de Leonid Dimov în prestigioasa colecţie „Patrimoniu”, cuprinzând cvasiintegrala scrisului său poetic, sub îngrijirea aceluiaşi critic, acompaniat de data asta de doi cercetători tineri. Adaosul, esenţial, propune texte dramatice, eseistice de mare relevanţă pentru definitivarea portetului marelui poet născut la Ismail în 1926.
Tot sub egida „Ştiinţei”, am avut onoarea să să se relanseze ediţia a doua, revizuită, a antologiei mele, Poezia românească după 1945, prezentată deIonBogdan Lefter, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu,Dinu Flămând, Ion Simuţ...
Mi-a făcut mare plăcere să asist la lansarea unor cărţi Oleg Serebrean, diplomat și romancier deja cunoscut, la Editura „Cartier”, a unor cărţi de poezie semnate de Nicolae Popa, Dumitru Crudu, Irina Nechit, Alexandru Vakulovski, publicate la editurile „Prut” şi „Cartier”. Au fost şi întâlnirile cu noua carte de publicistică a cunoscutului scriitor și comentator politic Vitalie Ciobanu,cu prozele scurte ale lui IulianFruntaşu, cu minunatul poet şi prieten Emilian Galaicu-Păun, cu Gheorghe Erizanu, directorul de la Cartier, de asemenea unscriitor remarcabil, cu cel de la „Stiinţa”, inimosul Domn Gheorghe Prini, cu confratele criticliterar Mircea V. Ciobanu, alături de care mă regăsesc aproape număr de număr şi în revista Viaţa Românească... Mesajul eroicei, luminoaseiDoamne Preşedinte Maia Sandu, prezenţa unor oficialităţi româneşti şi basarabene precum cei doiminiştri ai Culturii, şi atâtea alte momente demne de înregistrat înmemoria şi viaţa noastră culturală comună, au marcat şi cu o notă de solemnitate acest eveniment.
Personal, i-am simţit pe oaspeţii de peste Prut ca pe nişte rude foarte apropiate din marea familie românească. Şi am trăit sentimentul că toată lumea cititoare din jur i-a primit ca acasă pe toţi aceşti mesageri de seamă,care, cred, s-au simţit şi ei ca acasă la Bucureşti”.
Iulian Ciocan, scriitor: „Relațiile dintre intelectualii din România și R. Moldova s-au întărit”
„Cred că prezența Republicii Moldova la Bookfest 2024, în calitate de țară invitată de onoare, a fost un lucru foarte bun, necesar. Scriitorii din RM au devenit mai vizibili, au participat la multe evenimente, iar relațiile dintre intelectualii din România și R. Moldova s-au întărit. I-am acordat un interviu Dianei Joicaliuc de la Radio România Cultural în care am spus că scriitorii din Republica Moldova nu se deosebesc de cei din România, chiar dacă au o experienţă diferită şi trăiesc într-o altă lume, că cel mai important lucru este că scriem, și unii, și alții, în limba română. Standul Republicii Moldova mi-a plăcut, mi s-a părut impozant, deși cred că era normal să fie acolo și cărțile scriitorilor basarabeni care și-au publicat cărțile în România sau în alte țări, nu doar ale autorilor publicați de editurile din RM”.
Elvira Moroșan, jurnalistă: „Bookfest mi-a părut un Colosseum literar”
„În perioada Salonului de Carte Bookfest, Romexpo mi-a părut un adevărat Colosseum literar! Fiecare pas mi-a adus noi descoperiri, m-am bucurat că editurile din R. Moldova erau alături de cele mai mari edituri din România. M-a fascinat diversitatea cărților, am observat că cele despre dezvoltarea personală atrag mulțimi, amenințând să eclipseze, parcă, operele de proză și poezie. În chiar centrul Târgului m-a oprit la un stand elegant, în alb-negru și cu desene vesele – un amestec perfect de artă, tehnologie și căldură umană. Pe rafturi erau expuse multe cărți de valoare editate în R. Moldova. Un moment emoționant a fost când am dat cu ochii de... alfabetul chirilic! Ei bine, era vorba de o serie de cărți rare, din colecția „Cărțile care ne-au făcut oameni”, aduse de la Chișinău. Din orice unghi al standului se vedea inscripția „Te cuprind, Republica Moldova”. Era un loc de întâlnire pentru cei care voiau să se cuprindă, cei care căutau „Doamne” de Dumitru Crudu sau îl căutau pe Proust, în noua traducere a lui Cristian Fulaș, pentru cei care veniseră să-l audă pe Vasile Romanciuc recitând din „Vă iubesc fără pauze”, să-i asculte pe Lorina Bălteanu, Valeriu Loghin, Maria Pilchin, Nicolae Popa, Alexandru Vakulovski... Mi-am dat seama atunci că acea lume cultă pe care o admiram era chiar acolo: Matei Vișniec, Radu Vancu, Ana Blandiana, Simona Popescu, Carmen Mușat, Diana Iepure, Cătălina Bălan, Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Ion Mureşan care se plimba la braț cu fiică-sa, sau Horia-Roman Patapievici care îi cerea autograf lui Em. Galaicu-Păun pe „Times New. Roman 12/18”. Această experiență m-a învățat că adevărata valoare a cărților stă în puterea lor de a uni și de a inspira, iar Bookfest nu e doar o expoziție/târg de carte, ci un univers viu, un spațiu în care oamenii se întâlnesc, se cuprind și împărtășesc pasiunea pentru literatură și cultură”.
Grupaj de Irina Nechit
LIVE // Președinta Maia Sandu, declarații după ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocat pentru a discuta despre criza energetică
RAPORT // Curtea de Conturi a depistat nereguli în activitatea ODA: Peste jumătate de milion de lei, finanțare nerambursabilă, acordată unor beneficiari neeligibili și 70 de milioane de lei nevalorificate în cadrul Programului FACEM
Benzina și motorina se scumpesc și mâine: ANRE arată spre cotațiile Platts, care s-au majorat cu circa 20 - 21 de dolari per tonă în ultima zi